Naslovnica Lokalne Teme Politika Dan kada su l...

Dan kada su ljetne bašte i Dom zdravlja u Općinskom vijeću srušili jednopartijski sistem upravljanja

1224
PODIJELI

Koliko moraš biti jadan i bijedan i bez trunke ponosa i dostojanstva da te neko smatra tako nevažnim i nebitnim i maloumnim da bi mislio svojom glavom pa da pred svaku sjednicu Općinskog vijeća moraš doći minimalno pola sata ranije da bi ti neko u svojoj kancelariji objasnio kako i šta trebaš da radiš!? I sve to samo zato jer si kupljen nekim sitnim uslugama koje vlast pruža, nakon kojih u svom mikro svijetu možeš lagati sebe da si važan i bitan.

Upravo na taj način kao i svaki prethodni započela je jučerašnja sjednica OV Visoko, s tim da ovaj put pojedinci iz koalicione vlasti nisu došli na ispiranje mozga i tako nagovještavajući da će upravo jučerašnja sjednica pokazati svu slabost i neodrživost vještačke koalicije koja je zapravo iz ugla izbornog pobjednika zamišljena kao jednopartijski sistem upravljanja.

Dvije tačke su bile presudne. Prva je vezana za ljetne bašte i cijene naknada koja je povučena sa Dnevnog reda u trenutku kada je shvaćeno da neće imati većinu prilikom glasanja, a druga je glasanje oko imenovanja novog Upravnog odbora Doma zdravlja gdje je SDA u punom kapacitetu pokazala svu licemjernost koju baštini godinama i iz koje su nastali i ovi šatro “Nezavisni” kao najbolji učenici te političke škole licemjerstva. Kada su njih sedam SDA vijećnika trebali svojim glasom PROTIV solidarisati se sa svojim direktorom Doma zdravlja Senadom Karavdićem, troje ih nije došlo na sjednicu uopšte, od toga dvoje uposlenika Doma zdravlja!? Od preostala četiri vijećnika jedan je glasao u korist prijedloga Nezavisne liste, a tek ih je troje podržalo svog bivšeg potpredsjednika koji će vjerovatno nakon ove sjednici uskoro biti bivši direktor.

Na ovoj tački je i SDP pokazao da ne funkcioniše jedinstveno jer su glasanje povjerenika Šćepanovića i predsjednice Kluba vijećnika SDP-a bila u suprotnosti.

Šta je suština i zašto se ove stvari dešavaju. Neko bi rekao da je to smisao demokratije, međutim ko živi u Visokom zna da to nije tako. Isprepleli su se raznorazni interesi, a u javnom sektoru je isuviše malo mjesta kojima se mogu zadovoljiti želje svih 12.949 onih koji su glasali za ovakvu politiku u Visokom. Korist su uzeli trgovanjem tek hinjaviji i mudriji pojedinci koji su stranke koje su ih kandidovali iskoristili da dođu u poziciju da trguju sa pobjednicima i odrede cijenu svoje ruke u Vijeću odnosno cijenu sebe kao predsjednika stranke.

Iako su urušavajući instituciju Općinskog vijeća učinili sve da imaju apsolutnu kontrolu nad političkim i društvenim tokovima života, eto već nakon šest mjeseci i to se pokazalo nefunkcionalnim. Poznavajući sujetu i osvetoljubivost najboljih SDA učenika koji se danas zovu vlast, u danima koji su pred nama slijedi osveta.

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.