PreporukaTemeDan majki uz 10 uspješnih žena - Atletičarke, naučnice, učiteljice i majke

Dan majki uz 10 uspješnih žena – Atletičarke, naučnice, učiteljice i majke

Svaka majka bi sigurno rekla da joj je dijete najvažnije u životu. Ali ove žene su uradile i mnogo više od vašeg odgoja. Poslušajte priče 10 žena koje su kroz historiju poznate kao umjetnice, atletičarke, naučnice i majke koje su promijenile svijet.

 Fanny Blankers-Koen

Fanny je bila 30- godišnja  majka dvoje djece, domaćica i izvrsna supruga. Ali pored toga bila je i brza. U vrijeme kada su žene bile potcjenjivane kao sportašice bilo je nemoguće nezapaziti Fanny koja je projurila pored svih na Olimpijadi 1948. u Londonu. Osvojivši četiri zlatne medalje prozvali su je ‘the Flying Housewife’. 1999.Blankers-Koen proglašena je najboljom atletičarkom stoljeća što joj je donijelo najveće priznanje u karijeri.

Elizabeth Cady Stanton

Rođena u New Yorku 1815. Elizabeth Cady Stanton bila je aktivistica na mnogim razinama, ali prije svega borila se za prava potlačenih i zanemarenih. Majka sedmero djece radila je za dobrobit zajednice, vjerovala u ukidanje ropstva i borila se za pravo glasa žena. Borila se s pronalaženjem ravnoteže između odgovornosti kao majke i odgovornosti prema zajednici, kao i većina modernih majki danas. Umrla je 1902., osamnaest godina prije nego što su žene dobile pravo glasa, ali Stanton ostaje upamćena kao pionirka u borbi za ravnopravnost.

Abigail Adams

Udavši se za Johna Adamsa, Abigail nije ni sanjala da će njen muž postati jedan od osnivača Sjedinjenih Američkih Država, a jedan od njenih sinova predsjednik. Majka šestero djece odgojila je ugledne političare i odvjetnike, a u historiji je ostala upamćena kao jedna od prvih zagovornica za ženska prava.

Josephine Baker

Možda nema ništa tipično u životu Josephine Baker, bliske prijateljice Edith Piaf, ali nakon napuštanja karijere pjevačice Josephine se posvetila odgoju djece. Do kraja života usvojila ih je i u život poslala čak 12 iz različitih dijelova svijeta, ne mareći za njihovu nacionalnost i rasu. Nakon napuštanja karijere naišla je na probleme izdržavanja tolike obitelji, ali na kraju uspjela uspostaviti ravnotežu. Ostat će upamćena po isticanju važnosti rasne toleranice.

Anna Lee Fisher

U dobi od 35 godina majka jednog djeteta, otišla je tamo gdje većina ljudi samo sanja. Anna Lee postala je prva žena-majka u svemiru. Nakon provedenih 192 sata u orbiti vratila se majčinstu na Zemlji i jednogodišnjoj kćerki koja je tak kasnije saznala što je njena majka postigla.

Marie Curie

Među brojim postignućima fizičarke Marie Curie je i dvostruki dobitak Nobelove nagrade, otkriće dva elementa i rođenje dvoje djece-kćerki Irene i Eve. Nakon iznenadne smrti supruga Marie je postala jedini oslonac obitelji žonglirajući s poslovima naučnice i odgovornošću majke. Njeno nasljeđe živi i 80 godina nakon njene smrti.

Phoebe Hearst

Phoebe Elizabeth Apperson Hearst ostat će upamćena kao borac za ženska prava, majka, učiteljica koja je nadahnula mnoge učenike. Supruga poznatog biznismena i majka poznatog novinara mjesto u povijesti je našla kao osnivačica škole, danas poznate kao National PTA koja stoji iza javnog obrazovanja i pružanja snažnog glasa za svu djecu.

Laura Ingalls Wilder

Gotovo svaka djevojčica u posljednje tri generacije uživala je u likovima ‘Male kuće u preriji’, ali malo ko zna da je upravo Laurina kćerka Rose bila ona koje je nagovorila svoju majku na pisanje. Tako je Wilder uz potporu kćerke postala ono po čemu je pamtimo danas i milioni čitatelja su joj zhvalni na tome.

Marion Donovan

Marion Donovan bila je umorna od mijenjana pelena. Rođena u porodici izumitelja i pronalazača odlučila je poduzeti nešto povodom te platnene prljave planine. Majka dvije kćerke odlučila je pronaći način na koji bi i njen i život njene djece bio mnogo jednostavniji. 1951. prodala je patent za prve jednokratne suhe pelene i svakoj majci olakšala posao.

Vesta Stoudt

U jeku Drugog svjetskog rata Vesra Stoudt bila je majka dvojice vojnika. Zabrinuta za njihovu sigurnost shvatila je da granate nisu pakovane u prikladne kutije. Izolir traka bilo je njeno rješenje i pomoć za mlade momke koji su se borili. 1943. Vesta je predstavila svoj izum samom predsjediku Rooseveltu i koristimo ga i desetljećima kasnije.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE