Naslovnica Lokalne Teme Staro Visoko Dan oslobođen...

Dan oslobođenja Visokog i rođendan Zavičajnog muzeja Visoko

321
PODIJELI

7. april 1945 – Dan oslobođenja Visokog;
7. april 1953 – Dan osnivanja Zavičajnog muzeja;
7. april 1957 – Dan otvaranja prve stalne postavke muzeja;

Tog 7. aprila 1945, prije 72 godine Visoko je dočekalo svoje oslobodioce – borce VII, IX krajiške i XII ramske brigade, svoje prvo proljetno jutro u slobodi.

Prethodnog dana, 6. aprila, već u popodnevnim satima potpuno je očišćeno od okupatora. Te prve slobodne večeri, sa Hadžijine vode ispaljene su tri rakete koje su bile znak slobode.

Građani Visokog, koji su u tim trenucima osjećali svu radost velikog početka i dugo čekane slobode, ponosni na pređeni put pun prepreka, počinju se slijevati po ulicama. Pjesmom i igrom kod Betonskog mosta počinje slavlje. Sloboda je došla poslije duge borbe za pravo i slobodan život dostojan čovjeka.

7. aprila moramo se sjetiti svih onih preko 1500 boraca iz Visokog, njih 120 palih u redovima narodnooslobodilačke vojske i u logorima i preko 220 žrtava fašističkog terora.

Nakon 1945. godine 7. april nije značio samo Dan oslobođenja, predstavljao je smotru uspjeha i dostignuća Visokog i dan predstavljanja planova za njegov dalji razvoj. Svake godine istaknutim i zaslužnim građanima Visokog dodjeljivano je Sedmoaprilsko priznanje grada Visokog u vidu metalne plakete.

Na svojoj svečanoj sjednici održanoj povodom Dana oslobođenja grada Visokog od okupatora, na dan 7. aprila 1953. godine, Narodni odbor gradske općine, a u zajednici sa predstavnicima društvenih organizacija, donio je Odluku o osnivanju Zavičajnog muzeja 1953. godine.

Zavičajni muzej Visoko je 7. aprila 1957. godine dobio svoju vlastitu zgradu. Zgrada je izgrađena u neo-maurskom stilu i do tada je bila zgrada beledije – općinske uprave.

Povodom useljenja u vlastitu zgradu postavljena je i prva stalna postavka muzeja. Postavkom je predstavljena zbirka Narodnooslobodilačke borbe. Prvi upravnik i kustos muzeja bio je učitelj Antun Smodič.

Svim građanima Visokog, kolektiv Zavičajnog muzeja čestita 7. april – Dan oslobođenja.
Iz fototeke Zavičajnog muzeja u članku možete vidjeti fotografije sa obilježavanja 7. aprila u Visokom iz 1966. i 1968. godine te fotografije sa otvaranja prve stalne postavke u vlastitoj zgradi, 7. aprila 1957. godine.

Muzej Visoko/ Visoko.co.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.