Naslovnica Sport Košarka Danas na okup...

Danas na okupu i košarkaški “Zmajevi”

28

Jasmin Repeša uskočio je na voz u pokretu. Još prošle sedmice bio je čovjek bez obaveza, a danas će kao novi selektor dočekivati košarkaške reprezentativce BiH na okupljanju u sarajevskom hotelu “Holiday”, pred početak drugog kruga kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo. Podsjećamo, iskusni stručnjak, inače rođen u Čapljini, preuzeo je vruć krompir nakon što je dosadašnji selektor Duško Vujošević zbog najavljene operacije i zdravstvenih problema poručio kako neće moći voditi ekipu u predstojećem periodu. Sudbina je htjela i da Vujoševićev pomoćnik Mensur Bajramović dobije ponudu iz dalekog Hong Konga te također, usljed klupskog ultimatuma, više ne bude član stručnog štaba reprezentacije.

Tako su čelnici Košarkaškog saveza BiH, u grozničavoj potrazi za novim selektorom, može se reći, došli i do možda najboljeg rješenja u ovom trenutka. Poslije nekoliko dana pregovora, uspjeli su postići dogovor sa Repešom, trenerom bogatog euroligaškog iskustva i selektorom Hrvatske u dva navrata.

Trofejni stručnjak danas će održati i prvu press-konferenciju kao selektor BiH te dočekivati igrače na koje računa u dvije naredne utakmice kvalifikacija.

Odranije je poznato da u predstojećim mečevima protiv Finske u gostima (13. septembar) te Češke u Skenderiji (16. septembar) na raspolaganju neće biti povrijeđeni Miralem Halilović, Nedim Buza i Markus Lončar. Ranije se govorkalo da bi dolazak ponovo mogao otkazati Nemanja Gordić, no upravo je Repeša  kazao kako je siguran da će bek Budućnosti stići na pripreme, ali sa zakašnjenjem od dan-dva.

Kašnjenja su također najavili Džanan Musa (stiže u petak), kao i kapiten Elmedin Kikanović (srijeda), a vjerovatno će naknadno doći i novi član španske Baskonije Ajdin Penava. Ipak, veći dio tima trebao bi već danas biti u hotelu “Holiday”. To se odnosi i na centra Portland Trail Blazersa Jusufa Nurkića, koji je već u Sarajevu.

Kad se sve sabere i oduzme, na početku priprema Jasmin Repeša trebao bi imati na raspolaganju sljedeće igrače: Nemanja Gordić, Adi Zahiragić, Darko Talić, Amar Gegić, Džanan Musa, Edin Atić, Almir Hasandić, Aleksandar Lazić, Adin Vrabac, Milan Milošević, Emir Sulejmanović, Amar Alibegović, Ajdin Penava, Jusuf Nurkić, Elmedin Kikanović, Andrija Stipanović.

(scsport.ba)

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.