BiHDavid McAllister: Korupcija i nacionalizam ozbiljne prijetnje za BiH

David McAllister: Korupcija i nacionalizam ozbiljne prijetnje za BiH

Evropski parlamentarac David McAllister, jedan od vodećih njemačkih političara i visoki zvaničnik Kršćansko-demokratske unije (CDU) kancelarke Angele Merkel, upozorio je u intervjuu za “Dnevni avaz” da etnička polarizacija u BiH može ozbiljno naštetiti evropskom putu naše države.

McAllister, koji je 1971. godine rođen u tadašnjem Zapadnom Berlinu, sin je britanskog službenika, koji je bio u službi u tom gradu, te Njemice, koja je bila nastavnica muzičkog vaspitanja. Svojevremeno je čak slovio i kao nasljednik Merkel na čelu CDU.

“Upravo u svjetlu internih i eksternih izazova s kojima se regija suočava, Evropsko vijeće 9. marta je raspravljalo o krhkoj situaciji na zapadnom Balkanu. Šefovi država i vlada naglasili su važnost da te države nastave s reformskim putem, putem dobrosusjedskih odnosa i inkluzivne regionalne saradnje. EU ostaje posvećena i angažirat će se na svim nivoima na podršci svih šest zemalja u provođenju reformi i projekata orijentiranih ka EU. Uz značajne napore da pomogne zemljama zapadnog Balkana u reformama, EU mora poduzimati i proaktivne korake da se povećaju kredibilitet i vidljivost Unije u regionu i da se suprotstavi raznim dezinformacijama te anti-EU propagandi, kako bi zadobila građane. Treba nam veća vidljivost za istinske promjene koje EU donosi na terenu. S tim u vezi, samo jako civilno društvo, neovisno sudstvo i slobodni mediji mogu poslužiti kao svojevrsni lijek. Ali, svakako, to se ne može desiti preko noći”, kaže McAllister.

Po njegovim riječima, pozitivni pomaci koji su doveli do uručenja Upitnika Evropske komisije bili su rezultat reformskih napora postignutih u posljednje dvije godine i trebaju osigurati da zemlja ostane na istom putu pristupanja EU.

“Svjedočili smo određenom aktiviranju reformskih napora, uključujući dogovore o Mehanizmu koordinacije EU te o adaptaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Ali, BiH nastavlja da se bori s fragmentacijom u kombinaciji s etničkom i političkom polarizacijom. Neophodna saradnja i koordinacija između entiteta i svih nivoa vlasti i dalje je krhka i često je predmet nacionalističke retorike, pa čak i nekih poteza”, kazao je McAllister za “Avaz”.

visoko.ba/Fena


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE