Davis Cup: Danas u Zenici počinje meč BiH – Poljska

504

Teniske reprezentacije Bosne i Hercegovine i Poljske danas u zeničkoj Areni od 14 sati počinju meč 1. kola  Prve grupe Euroafričke zone Davis Cupa.

To je prvi duel dviju selekcija u ovom takmičenju, a za naše tenisere meč je historijski jer prvi put igraju u ovom rangu takmičenja.

U uvodnom meču singla naš drugi igrač Mirza Bašić sastaje se s najboljim poljskim teniserom Kamilom Majchrzakom, dok će nakon njih snage odmjeriti Damir Džumhur i Hubert Hurkacz.

U subotu je  na programu meč dublova u kojim će Mirza Bašić i Tomislav Brkić igrati protiv Lukasza Kubota i Marcina Matkowskog.

U preostala dva meča singla, koja su na resporedu u nedjelju, Džumhur će igrati protiv Majchrzaka, a Bašić protiv Hurkacza.

Za obje reprezentacije ovo je veoma važan meč, jer će pobjednik biti na jedan korak do plasmana u Svjetsku grupu Davis Cupa u kojoj igraju najbolje selekcije svijeta.

Pobjednik meča BiH – Poljska će nastaviti takmičenje, kao gost, susretom protiv Holandije koji bi se igrao od 7. do 9. aprila.

U taboru Bosne i Hercegovine je optimistična atmosfera, jer će definitivno nastupiti i naš najbolji teniser Damir Džumhur, koji je zaliječio povredu prsta desne ruke, a najveće nade “zmajevi” vide u pojedinačnim mečevima prvog i trećeg dana.

Oba naša igrača u singl mečevima Džumhur i Bašić su mnogo bolje plasirani na svjetskoj rang listi od poljskih igrača, dok su Poljaci favoriti u dublu.

Reprezentacija BiH u Davis Cupu nastupa od 1996. godine. Za  to vrijeme  bh. teniseri dosad su  odigrali 88 mečeva u kojima su pobijedili 49 puta. Do 2003. godine selekcija BiH se takmičila u trećoj jakosnoj grupi, 2004. su pali u četvrtu, ali su iste godine uspjeli da izbore ponovni plasman u Treću grupu u kojoj ostaju do 2009. godine kada su ostvarili plasman u Drugu grupu Euroafričke zone.

 Bh. teniseri su tri puta bili vrlo blizu Prve grupe kada ih je od toga dijelila samo jedna pobjeda,  što im je konačno uspjelo prošle godine kada su u prvom kolu savladali reprezentaciju Tunisa s 3:1, istim rezultatom pobijedili Tursku u drugom kolu, te u finalnom meču s 5:0 deklasirali Litvaniju u gostima.

 Raspored mečeva BiH – Poljska (od 3. do 5. februara):
– danas, singl (od 14 sati):
Mirza Bašić (BiH) –  Kamil Majchrzak (Polj)
Damir Džumhur (BiH) – Hubert Hurkacz (Polj)

– subota (4. februara):
dubl (14 sati):
Mirza Bašić/Tomislav Brkić (BiH) –  Marcin Matkowski/Lukasz Kubot (Polj)

– nedjelja (5. februara):
singl (od 13 sati):
Damir Džumhur (BiH) – Kamil  Majchrzak (Polj)
Mirza Bašić (BiH) – Hubert Hurkacz (Polj)

visoko.ba/federalna.ba