Naslovnica Svijet Bliski istok De Mistura po...

De Mistura pozvao na prekid zračnih napada u Siriji

Staffan de Mistura, specijalni izaslanik UN-a za Siriju, tokom četvrte runde mirovnih pregovora u kazahstanskom glavnom gradu Astani izrazio je zabrinutost zbog tvrdnji o novim zračnim napadima u Siriji, javlja Anadolu Agency (AA).

55
PODIJELI

“Apelujemo da se poduzmu potrebne mjere i provede istraga kako bi bili zaustavljeni zračni napadi”, kazao je de Mistura.

Istakao je da je veoma važno nastaviti sa razgovorima kako bi bile poduzete mjere za smirivanje tenzija i jačanje povjerenja.

Dodao je da su pregovori u Astani veoma važni, napominjući kako se ovakva prilika nikako ne smije propustiti.

Izrazio je nadu da će se i opozicija pridružiti sutrašnjim pregovorima.

Šef Ureda za Aziju i Afriku pri Ministarstvu vanjskih poslova Kazahstana Aydarbek Tumanov novinarima je kazao da je tokom današnjih sastanaka razmatrano i potpisivanje memoranduma o proglašenju četvrte regije u Siriji “regijom smanjenih tenzija”, ne navodeći o kojoj regiji je riječ.

Dodao je da se razgovaralo i o formiranju protokola o jačanju primirja te o pitanju razmjene ratnih zarobljenika.

Alexander Lavrentiev, specijalni predstavnik Rusije za Siriju, izjavio je da je ruska delegacija danas razgovarala sa delegacijama Turske, Irana, sirijskog režima i SAD-a.

Istakao je da je delegacija Rusije predložila da se na područjima u kojima se vode žestoki sukobi između režima i opozicije uspostave sigurne zone kako bi se smanjile tenzije.

“Taj dokument je trenutno u fazi pripreme. Sada ipak ne mogu govoriti o detaljima”, rekao je Lavrentiev.

Dodao je kako se provode potrebne aktivnosti kako bi i opozicija učestvovala na sutrašnjim sastancima.

U okviru četvrte runde mirovnih pregovora sutra poslijepodne će biti održan glavni sastanak, a nakon toga i konferencija za medije.

Podsjetimo, vojna delegacija sirijske opozicije na samom početku je suspendirala svoje učešće u četvrtoj rundi mirovnih pregovora u Astani.

Jutros u Rixos Hotelu u Astani počela je četvrta runda mirovnog procesa, a delegacija naoružanih sirijskih opozicionih grupa je stranama u pregovorima dostavila spisak prijedloga i napustila pregovore zbog zračnih napada koje Rusija izvodi u Hami i Deri i zbog “teških uvjeta” za pregovaranje.

Neimenovani predstavnik sirijske opozicije za AA je kazao da je nastavak ruskih zračnih napada u Siriji neprihvatljiv i da se u sjeni tih napada ne može pregovarati.

Ističući kako se napadi dešavaju i u toku pregovora o prekidu sukoba, opozicija optužuje Rusiju da nije dobronamjerna i da se zbog toga delegacija opozicije privremeno udaljava od pregovaračkog stola.

Planiranoj dvodnevnoj rundi pregovora u Astani prisustvuju delegacije režima sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, kao i delegacije Turske, Rusije i Irana.

vijesti.ba/visoko.co.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.