NekategorisanoDejan Šćepanović (SDP): Novi cjenovnik JKP Visočica ili kako uzeti pare građanima...

Dejan Šćepanović (SDP): Novi cjenovnik JKP Visočica ili kako uzeti pare građanima preko papira/potvrda

Novi cjenovnik usluga JKP Visočica ili pod reformskim estradnim imenom poznatim i kao JKP Visoko naći će se na dnevnom redu naredne sjednice Općinskog vijeća Visoko.

Bez obzira što je OV Visoko davno donijelo zaključak da će cjenovnike svih JU i JP razmatrati zajedno, pošto u Visokom sve može i sve prolazi i pošto recimo „najspornije“ JP RTV Visoko još uvijek nije dostavilo kalkulacije svojih cijena (da budem iskren jeste dostavilo nešto ali to je teško shvatiti ozbiljno), na dnevnom redu će se naći cjenovnik samo ovog preduzeća.

Na samoj sjednici planiram da analiziram sve nejasnoće ovog ponuđenog cjenovnika ali ono što najviše bode oči i što demonstrira svu socijalnu neosjetljivost menadžmenta navedenog preduzeća jeste dio cjenovnika koji obrazlaže razne takse.

Tako će recimo takse za priključak na vodovodnu mrežu stambenog objekta biti 702 KM a za priključak stambeno-poslovnog objekta 1053 KM. A onda poslije toga ima nešto što se zove citiram : „Osnovna taxa/ za priključak na vodovodnu mrežu/stambene zgrade – pojedinačno po stanu i javne ustanove“ koja košta 1170 KM. Naravno sasvim je teško dešifrovati šta je pisac htio da kaže sa silnim povlakama, razgraničenjima i kosim crtama i otkud javne ustanove u istom košu sa pojedinačnim stanovima ali to je zvanični prijedlog i trebamo ga (valjda) ozbiljno shvatiti ma koliko to meni teško bilo za učiniti.

Dalje, imamo i nešto što se zove ponovno citiram : „Osnovna taxa za priključak na vodovodnu mrežu privredna društva“, koje za razliku od prethodne stavke koja je obilovala povlakama i kosim crtama oskudjeva čak i riječima jer fali riječ „ZA“ (privredna društva) i što košta 1775 KM.

I sve je bi to bilo lijepo i divno i krajnje gramatički neispravno da ne postoji problem. Jer privredno društvo može biti i pekara i industrijsko postrojenje i da li uistinu oba privredna društva zaslužuju istu taksu bez obzira na veličinu istih ?

Ipak ono što je najzanimljivije i što je zapravo svojevrsna paradigma i filozofija SDA načina vladanja jeste kreacija novih taksi koje građanstvo treba platiti. A to se ogleda u raznim papirima/potvrdama koje će izdavati JKP Visočica po novom cjenovniku i koje će naplaćivati. Pošto me prvenstveno interesuju građani, fokusirat ću se na tzv. fizička lica. U skladu s tim recimo novi cjenovnik predlaže cijenu od 10 KM (PDV naravno uračunat kao i za sve cijene koje navodim u ovom blogu) za Prijavu novog korisnika. Također za odjavu korisnika cijena je 10 KM.

A sublimacija socijalne neosjetljivosti je u nečemu što se zove : „Izdavanje potvrde o izmirenim obavezama prema JKP ‘Visoko’ d.o.o. što košta nevjerovatnih 20 KM.

Naravno nisam se upustio u ovaj vijećnički blog a da nisam pitao koliko su se plaćale ove potvrde prije ovog cjenovnika. Odgovor je bio – 0 KM.

I za kraj možda najbolja ilustracija cijelog ovog cjenovnika jeste stavka koja se zove, (ponovo) citiram : „Izdavanje ostalih potvrda“ čija je cijena 23,40 KM. Stvarno nisam se mogao upuštati u razmišljanje zašto tih 40 feninga, premda piše da je PDV 3,40 KM i kako je to sve logično, ali je na kraju moj zaključak jasan – NIKAD ni za milion, milijardu godina neću glasati za ovakav cjenovnik.

U kalkulaciju prilikom odlučivanja kako glasati za ovaj cjenovnik sam uzeo i druga poglavlja cjenovnika o kojima ću govoriti na samoj sjednici vijeća.

vijećnik SDP-a Dejan Šćepanović

 


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE