Naslovnica Lokalne Teme Politika Dejan Šćepano...

Dejan Šćepanović (SDP): Ukoliko je odluka o “ljetnjim baštama” na vijeću pala, zar ne bi trebalo da vrijedi ona stara?

796
PODIJELI

Na posljednjoj sjednici vijeća postavio sam vijećničko pitanje vezano za Hammer tzv Ripli i onemogućavanje istom da ima ljetnju baštu.

Iako već nekoliko mjeseci (ni sam ne znam koliko) na moja pitanja ne dolaze nikakvi odgovori, a moje inicijative se sakrivaju, što pored toga što je protivzakonito jeste i pokazatelj da sam u očima vlasti ja i dalje veći “negativac” od onakve SDA, ja ipak svako vijeće postavim bar jedno pitanje.

Na pretprošlom vijeću sam postavio pitanje vezano za stanje mostova na bučanskom kraju. ODGOVOR NIKAD NIJE DOŠAO.

Na sjednici prije uputio sam inicijativu da se pet kategorija penzionera sa najmanjom penzijom oslobode plaćanje komunalne naknade i naknade za građevinsko zemljišta – INICIJATIVA JE SAKRIVENA.

Još jedna inicijativa nikada nije ugledala svijetlo velike sale Općine Visoko – da se ulice 9. i 10. u MZ Novo Naselje rekonstruišu iz kapitalnih ulaganja.

Sve u svemu ponovo ću oboriti rekord kao vijećnik sa najviše neodgovorenih pitanja i sakrivenih inicijativa. Prošli mandat od 4 godine sam završio sa 8 neodgovorenih pitanja i sakrivenih inicijativa. Sada samo za pola godine već sam na 5. I onda narod kaže da ne napredujemo. PIH. -_-

Da ne spominjem onu inicijativu koju je Kolegij nelegalno blokirao, a koja je zahtijevala da se ponovo dozvole prenosi sjednica na RTV Visoko.

Bilo kako bilo – Ripli u mom pitanju nije izabran slučajno – jer svjestan sam da i drugi ugostitelji ne mogu imati ljetnje bašte.

Prvo ljetnja bašta Riplija ne izlazi direktno na ulicu Alije Izetbegovića već na ulicu pored i time se ruši pretpostavka da je vizija onemogućiti ljetnje bašte na glavnoj ulici.

Drugo to osporava i pretpostavku da je onemogućavanje ljetnje bašte Ripliju vezano za pitanje korištenja trotoara (tokom cijelog dana ili tokom zabrane saobraćaja od 20 do 24 sata) jer Ripli nema nikakve veze sa trotoarima na glavnoj ulici ili baštu može iznjeti na način da ne dolazi do trotoara ulice Alije Izetbegovića.

I na kraju pitanje legalizma. Ukoliko je odluka o “ljetnjim baštama” na vijeću pala tj. bila povučena od strane predlagača – zar nije u skladu sa normama parlamentarizma i pravne tradicije – da vrijedi ona stara.

Recimo na jednoj od sjednica vijeća, vijećnici su oborili cjenovnik JKP Visočica za 2016. godinu, pa je tako u 2016. godini vrijedio cjenovnik iz 2015. godine.

Što znači da bi u ovom slučaju trebala da vrijedi prethodna odluka o “ljetnim baštama” koja svim ugostiteljima omogućava iznošenje ljetnjih bašti.

Kako god pitanje Riplija koji je izuzetak jer nije na glavnoj ulici, donosi konfuziju u cijelu priču. Ništa nije jasno.

Naravno pitanje bašta nije najbitnije pitanje u Visokom. Ali jeste pitanje koje vrijedi rješiti prvenstveno zbog ljudi čiji je posao ugrožen istim.

(Izvor: Facebook)

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.