BiHDeklaracija Samita u Parizu: Zemlje Zapadnog Balkana potvrdile da je njihova budućnost...

Deklaracija Samita u Parizu: Zemlje Zapadnog Balkana potvrdile da je njihova budućnost u Evropskoj uniji

Vladavina prava, naglašava se, je više nego ikada od ključne važnosti za proces proširenja, što podrazumijeva provedbu pravosudnih reformi, rješavanje problema organizovanog kriminala i korupcije, kao i osiguranje punog poštivanja osnovnih prava.

Istaknuto je da je regionalna saradnja ključni uslov za evropsku perspektivu zemalja iz regiona u kojoj se još uvijek osjećaju posljedice tragičnih sukoba od prije nepunih 25 godina. No, konstatovano je, od tada su zemlje Zapadnog Balkana postigle veliki napredak, javlja Anadolu Agency (AA).

Potpisivanjem sporazuma o uspostavljanju Regionalnog ureda za saradnju mladih (RYCO) napravljen je ogroman iskorak u liječenju rana iz prošlosti. Koristeći pedesetogodišnje iskustvo Francusko-njemačkog ureda za saradnju mladih, ovaj novi ured će raditi s ciljem jačanja pomirenja među narodima kao i promovisanja programa sjećanja, različitosti, intelektualne razmjene, regionalne mobilnosti, učešća građana i promocije demokratskih vrijednosti. Svi učesnici su izrazili uvjerenje da će ovaj ured dati ogroman doprinos pomirenju i evropskoj budućnosti regiona jačanjem razmjene i mobilnosti mladih u svrhu učenja.

Održiv ekonomski razvoj čini temelj prosperitetne budućnosti regiona. Kako bi postigao ovaj cilj, samit u Parizu koncentrisao se na unapređenje povezanosti i prilika za uzajamno korisnu trgovinu u regionu.

– U pogledu povezanosti, Pariški samit bio je prilika da se ocijeni provedba projekata započetih u augustu 2015. godine, te da se apeluje na dalji napredak na tom polju. Trebalo bi brzo provesti dogovorene investicione projekte. U tom smislu, sve strane su pozdravile činjenicu da bi neki projekti koji su dogovoreni u okviru prošlogodišnjeg investicionog paketa mogli biti spremni za ceremoniju postavljanja kamena temeljca već u toku 2016. Zemlje učesnice su se složile oko tri nova željeznička projekta, koje će EU kofinansirati sa skoro 100 miliona američkih dolara, pored sredstava koje će obezbijediti međunarodne finansijske institucije i zemlje Zapadnog Balkana iz nacionalnih budžeta. Strane su pozdravile predstavljanje inicijative za veće investiranje u energetsku efikasnost u stambenim zgradama i održivi razvoj uz pomoć dodatnih sredstava EU u iznosu od 50 miliona eura. Radi se o programu koji istražuje najbolje načine za razvoj regionalnog hidropotencijala. Pored toga, EU je naručila okvirni plan regionalnih hidroenergetskih izvora za Zapadni Balkan koji će definisati način razvoja hidropotencijala u regionu pravljenjem ravnoteže između proizvodnje energije i ekoloških pitanja – navedeno je u tekstu Deklaracije.

Po pitanju transporta, strane su generalno podržale cilj uspostavljanja Ugovora o transportnoj zajednici i pozdravile dalji rad na izradi zajedničkog teksta. Po pitanju trgovine, učesnici su sa zadovoljstvom potvrdili produbljivanje ekonomske integracije između WB6 i priznali su pozitivnu ulogu koju je odigrala EU putem pružanja stručne pomoći, opreme i političke podrške u tom smislu.

Poboljšanje perspektiva za mlađe generacije je od najvažnijeg značaja kako bi se osigurala stabilnost, održivi razvoj i napredak u regionu.

-Evropa se trenutno suočava s neviđenim migracijskim izazovom, a zemlje Zapadnog Balkana uložile su izuzetne napore kako bi primile izbjeglice, kako ističu svi učesnici samita u Parizu. Također, Evropska unija i njezine države članice poduzele su značajne mjere kako bi odgovorile na ovu krizu i njezine posljedice, ponajprije osiguravanjem pomoći u robi i finansijske podrške upravama i zemljama domaćinima, a potom i uspostavljanjem snažnije saradnje u borbi protiv trgovine ljudima, gdje je kontrola vanjskih granica od ključnog značaja. U tom smislu ponovo ističemo podršku koju smo dali inicijativi Evropske investicijske banke(EIB) na zapadnom Balkanu za poticanje ulaganja. Ta inicijativa je u potpunosti usklađena s novim pristupom migracijama, koji je Evropsko vijeće usvojilo 28-29. juna – naglašeno je u tekstu Deklaracije.

Učesnici su izrazili zabrinutost zbog terorizma i radikalizacije, naročito među mladima. Podsjetili su, također, na značaj veće saradnje između država članica EU i zemalja Zapadnog Balkana, naročito u pogledu borbe protiv trgovine oružjem, finansiranja terorizma, radikalizacije, odnosno u pogledu sprečavanja radikalizacije i osiguravanja snažnije kontrole granica. Učesnici su potvrdili svoju podršku inicijativi za borbu protiv terorizma na zapadnom Balkanu i zaključcima Salzburškog foruma. Države sudionice pozivaju na snažnije pravosudne i operativne mjere u borbi protiv trgovine oružjem, posebno kroz sistematsko korištenje postojećih baza podataka i sistema za razmjenu informacija.

Naime, šefovi država i vlada, ministri vanjskih poslova i ministri privrede Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Makedonije, Srbije, kao i Hrvatske, Slovenije, Austrije, Njemačke, Francuske, Italije, te predstavnici Evropske Unije i međunarodnih finansijskih institucije, ponovo su se okupili u Parizu 4. jula 2016. godine, nakon sastanaka na vrhu održanih u Berlinu (28. augusta 2014.) i Beču (27. augusta 2015.).

Prethodni sastanci na vrhu doveli su do napretka u oblastima kao što su saradnja i povezanost mladih, te transporta i energije. Učesnici su također konstatovali da je dinamika uspostavljena ovim sastancima, kao i različitim sastancima održanim u okviru procesa Brdo-Brijuni, značajno unaprijedila saradnju i dobrosusjedske odnose u regionu. Važan element ovog procesa je jasna usmjerenost na ograničen broj konkretnih pitanja vezanih za jaču povezanost u oblasti transporta, energije i kontakata među građanima zemalja u regionu.

Cilj samita u Parizu je da osigura bolju koherentnost sa različitim regionalnim inicijativama unapređenjem regionalne saradnje u svjetlu evropske perspektive regiona, naročito procesa Brdo-Brijuni.

Evropski kontinent suočava se sa nezapamćenim sigurnosnim izazovima, kao što su masovni teroristički napadi. Zemlje Zapadnog Balkana pozvane su na jačanje regionalne saradnje koja je i dalje ključni element za stabilnost regiona i cijele Evrope.

Države učesnice pozdravile su spremnost Italije da bude domaćin sljedećeg samita o zapadnom Balkanu 2017. godine.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE