ZDKPolitikaDemokratska Fronta: Očekivanja od Zakona o javno-privatnom partnerstvu u ZDK

Demokratska Fronta: Očekivanja od Zakona o javno-privatnom partnerstvu u ZDK

Očekivanja od Zakona o javno-privatnom partnerstvu – Skupština Zeničko-dobojskog kantona usvojila je danas Zakon o javno-privatnom partnerstvu, koji je nastao kao rezultat USAID/Sida GOLD projekta, kao jedan od modela za poboljšanje ekonomskog stanja.

Poslanik Demokratske fronte, Samir Lemeš, uputio je 8 amandmana na Zakon, od kojih je Vlada ZDK prihvatila čak 7, što odstupa od uobičajene prakse po kojoj Vlada obično odbacuje amandmane i prijedloge opozicije. Amandmanima se obezbjeđuje veća transparentnost i učešće javnosti, smanjuje mogućnost koruptivnog djelovanja i preciznije definišu neke odredbe Zakona.

Ovakav zakon može pomoći da se unaprijede javne usluge, ali je veoma važno ugraditi antikoruptivne mjere. Iako nije svako javno-privatno partnerstvo korupcija, svaki slučaj korupcije jeste jedan oblik “partnerstva” između privatnog kapitala i javnog sektora s ciljem ostvarivanja dobiti, a na štetu budžetskih sredstava. Zato je veoma važno da ovakav zakon bude transparentan, da registar svih projekata bude javno dostupan i da se obezbijedi monitoring tih projekata. Upravo to su omogućili naši amandmani.

Klub poslanika Demokratske fronte je prvo insistirao da se Zakon donese po redovnoj proceduri, uz sprovođenje javne rasprave, ali je nakon obrazloženja premijera ZDK, koji je priznao da Vlada nema dovoljno kapaciteta za izradu ovakvih akata, uvažio iznesene argumente i prihvatio da se Zakon donese po skraćenoj proceduri.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE