Naslovnica Preporuka Depeche Mode ...

Depeche Mode se vratio na scenu 14. studijskim albumom “Spirit”

Britanska grupa Depeche Mode vratila se na scenu novim "mračnim" studijskom albumom "Spirit". Nove album premijerno su predstavili u petak u Berlinu, a pjesme su inspirisane sukobom u Siriji i porastom nacionalizma u Evropi.

45
PODIJELI

“Mislim da je to sasvim mračan album, jer ne gleda blago na čovječanstvo… Ali, s obzirom na to da smo ga nazvali “Spirit” (duh) možda pomogne da ga vratimo na pravo mjesto”, rekao je gitarista i klavijaturista Martin Gore za Reuters.

Dodaje da su znali da je opasno napraviti album koji bi mogao biti protumačen kao politički, ali su osjećali da je to potrebno u ovim vremenima.

Prvi singl s novog albuma “Where's the Revolution?” (Gdje je revolucija) inspirisan je 2015. godinom.

“Svijet nije bio toliko loš kao što je danas ali mnogo se stvari dogodilo, između ostalog i Sirija. Možda je stanje sada loše, ali je i tada bilo grozno”, rekao je Gore.

Napominje kako je nacionalizam ponovo popularan.

“Sjetite se posljednjeg puta kad smo bili svjedoci nacionalizma, prije Drugog svjetskog rata. To potencira zaista loše stvari”, rekao je klavijaturista Andrew Fletcher dodajući da grupa “Depeche Mode” nije poznata po izražavanju političkih stavova.

Kažu da su “zbunjeni” komentarima Richarda Spencera, lidera alt-righta, internetske radikalno desne subkulture, koji je Depeche Mode nazvao oficijelnim bendom tog pokreta. Spencer je kasnije na Twitteru napisao da se šalio, te da je “doživotni fan grupe Depeche Mode”.

“Poslušajte bilo koji naš album ili pjesmi i vidjet ćete da smo mi lijevo orijentisan bend”, rekao je Gore.

klix.ba/visoko.co.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.