ZDKDeponija Kamenica: Atraktivno izletište puno smeća!

Deponija Kamenica: Atraktivno izletište puno smeća!

Rekordne vrućine koje su zahvatile prostor Bosne i Hercegovine i regiona u proteklom periodu uticale su na posjete izletištima pored rijeka gdje su stanovnici tražili spas od visokih temperatura.

Stanovnici općine Zavidovići najintenzivnije su posjećivali izletište Kamenica koje ove godine broji rekordne posjete. Također, intenzivirane su i posjete turista Kamenici.

Iz Info-biroa „Tajan“ kažu da najveće interesiranje vlada za obilazak pećina i jezera Mašica, koje je poznato po svojoj prirodnoj ljepoti.

Međutim, masovne posjete ovom izletištu ostavile ogromne količine smeća na obalama rijeke što predstavlja negativan dojam potencijalnim turistima. Pivske boce, vreće uglja, ostaci roštilja nalaze se nekoliko kilometara uz obale rijeke.

Neodgovoran odnos spram prirode i nagomilavanje smeća uništava prirodne ljepote koje Kamenica neosporno posjeduje i predstavlja opasnost od širenja zaraza.

Podsjećanja radi, članovi Atoma iz Zavidovića u 11. mjesecu protekle godine očistili su područje Kamenice i Tajana kada je u 40 kilometara skupljeno 300 vreća smeća. Tada su iz ATOMA pripremili ova izletišta za turističku sezonu i apelovali na građane da vode računa o prirodnim bogatstvima.

Nakon samo devet mjeseci izletištu ponovo prijeti zatrpavanje smećem.

  • Nedostatak kontejnera

U februaru ove godine saopćeno je iz JKP “Radnik” da su izmjestili kontejnere iz Kamenice čije pražnjenje je plaćala općina Zavidovići, a potencijalne korisnike pozvali su da zaključe novi ugovor.

Međutim, ni ovo nije opravdanje neodgovorim posjetiocima jer smeće koje je ostavljeno u prirodi lahko se moglo povesti do prvog kontejnera.

Ukoliko ne dođe do buđenja kolektivne svijeti o očuvanju ovog prirodnog bogatstva Kamenica bi mogla doživjeti sudbinu rijeke Krivaje koja je nekada predstavljala atraktivno kupalište, a danas je izuzetno zagađena što zbog odvoda iz domaćinstava što zbog masovnog bacanja smeća na obale rijeke ali i direktno u rijeku.

 

 

 

 

Visoko.co.ba/Zdici.info


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE