SvijetAfrikaDeseci hiljada Južnoafrikanaca protestuju protiv predsjednika Zume

Deseci hiljada Južnoafrikanaca protestuju protiv predsjednika Zume

Hiljade demonstranata okupilo se pred sjedištem vlade u Pretoriji, dok je druga masa ljudi demonstrirala pred parlamentom u Cape Townu, uzvikujući: “Zuma mora pasti!”

Zumin Afrički nacionalni kongres (ANC) također je organizirao mitinge. Policija je ispaljivala gumene metke i suzavac kako bi rastjerala masu pristalica ANC-a u centru Johannesburga, povrijedivši najmanje jednu osobu, javio je emiter programa NCA.

Pristalice ANC-a u međuvremenu su se sukobile sa simpatizerima glavne opozicijske Demokratske alijanse (DA) u gradu Pietermaritzburgu.

Pozivi Zumi da podnese ostavku pojačali su se otkako je smijenio uglednog ministra finansija Pravina Gordhana u prošloj sedmici, dovodeći do pada vrijednosti nacionalne valute randa i drastično snižavajući kreditni rejting Južne Afrike.

vijesti.ba/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE