BiHPrivredaDesetak radnika TTU-a se zatvorilo u krug fabrike

Desetak radnika TTU-a se zatvorilo u krug fabrike

Radnici Tvornice transportnih uređaja Tuzla danas su mirno protestvovali u krugu fabrike zbog višegodišnje agonije u kojoj se nalaze. Fabrika koja upošljava oko 250 radnika godinu dana je u stečaju. Kako bi konačno riješili svoj radno-pravni status, desetak radnika se zatvorilo u krug fabrike gdje će ostati sve do ispunjenja njihovih zahtjeva.

Godina dana je prošla, a proizvodnja u TTU nije počela. Proizvone hale su prazne. A radnici su zbrinuti na birou. Čvrsta obećanja federalne Vlade da će proizvodnja biti ponovo pokrenuta pala su u vodu.

“Gospodin Fadil Novalić, premijer, je devetog novembra 2015. godine izašao pred radnike i rekao doći ću ja u septembru da obiđem proizvodnju. Ja ga molim neka dođe i neka obiđe proizvodnju u TTU koji ne radi. Ovdje samo kerovi hodaju”, ističe Mehmed Terzić, predsjednik Sindikata TTU Tuzla.

Elektroprivreda BiH je donijela odluku da zajedno sa banovićkim rudnikom kupi TTU za sitne novce te da formira novu firmu TTU “Energetik” koja će biti u većinskom vlasništvu Elektroprivrede. Takvu odluku banovićki rudnik još nije potvrdio. Očajni radnici ne vjeruju da će vlast pokrenuti proizvodnju jer su više puta davali slična propala obećanja.

“Mislim da je ovo čista prevara. Ako je 9. septembar bio da se radnicima kupi fabrika, da se 150 radnika vrati na posao, da se socijalno zbrinu, još ništa nije urađeno. Sad se produžava nekakva firma TTU Energetik Banovići, neki novi momenti. Jednostavno bacanje luga u oči”, dodaje Terzić.

“Evo ja sam prvi donio ležaj, donio sam jorgan i jastuk, kako ljudi odluče. Ja sam za da se zatvorimo do daljnjeg. Jer, mi drugog izlaza nemamo. Priče, obećanja, to je sve laž”, rekao je Dževad Mujkić,radnik TTU Tuzla.

Desetak radnika je odlučilo da se zatvori u krug fabrike, gdje će ostati, kako kažu, sve dok se njihovi zahtjevi ne ispune. Poveže staž, pokrene proizvodnja i penzionišu radnici koji su ispunili uslove za penziju.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE