Lokalne TemeDetalji drame u Zimči: Rifet babi prijetio nožem, bacio i bombu na...

Detalji drame u Zimči: Rifet babi prijetio nožem, bacio i bombu na mjesnu zajednicu

Šta je Rifeta Suljića motivisalo da u subotu navečer krene u krvavi pohod  u kojem je u selu Gornja Zimča kod Visokog ubio jednog a teško ranio drugog rođaka niko zapravo ne zna.

Rifet je oko devet sati navečer pucao u svog rođaka Zilku Suljića i to kroz prozor njegove porodične kuće. Zilko je, ne sluteći šta se dešava ispred njegove kuće u tom trenutku, gledao televiziju. Zadobio je smrtonosnu povredu grudnog koša zbog koje je ubrzo preminuo.

Rifet je, međutim, nastavio svoj krvavi pir pa je otišao i do kuće svog drugog rođaka Behaije Suljića. Pokucao je na vrata njegove kuće  i pozvao ga je van a kada je ovaj izašao pucao mu je u noge. Potom je pobjegao a nekoliko sati kasnije lociran i je uhapšen u svojoj kući u istom selu.

O zločinu koji je šokirao mještane Gornje Zimče i danas se pričalo ali niko ne može ni da nasluti povod ovom zločinu, čak ni Fikret Suljić, sin ranjenog Behaije Suljića.

-Ja radim u radnji i Rifet često dođe, kupi nešto i ode. Nikad nije bilo neke veće svađe. Rifet je, istina, prije par mjeseci babi i amidži prijetio nožem, te je to prijavljeno policiji – kaže Fikret Suljić.

On se sjeća da je u subotu bio na spratu kuće kada je začuo da neko kuca na vrata. Ubrzo je začuo pucanj i pomislio da se radi o petardi. Kada je čuo kako ga doziva otac shvatio je da se nešto loše dogodilo. Njegov otac je krenuo napolje za Rifetom Suljićem ali, kada su ga vidjeli krvavog, ukućani mu to nisu dozvolili.

Fikret je dodao da je Rifet  prije 10 godina  bacio bombu na objekat mjesne zajednice jer je bio nezadovoljan načinom na koji je bilo riješeno pitanje vodosnadbjevanja u selu. Ipak, zbog čega bi pucao na njegovog oca još uvijek niko ne može shvatiti.

Inače, osumnjičeni Rifet u nedjelju je predat u nadležnost tužilaštva Zeničko – dobojskog kantona gdje je danas i saslušan zbog sumnje da je počinio krivična djela ubistva, izazivanja opće opasnosti, nanošenja lake tjelesne povrede te nedozvoljenog držanja oružja i municije.

Nakon saslušanja postupajući tužitelj je predložio da se Suljiću odredi jednomjesečni pritvor o čemu će u Zakonom predviđenom roku odlučiti sudija za prethodno saslušanje Kantonalnog suda u Zenici.

visoko.ba/kaportal.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE