PreporukaShowbizDino Merlin: Oprostio sam ocu što me je napustio, ali nisam zaboravio

Dino Merlin: Oprostio sam ocu što me je napustio, ali nisam zaboravio

Popularni sarajevski muzičar uoči nastupa u Beogradu otkriva zašto nasljednicima dopušta i ono što mu baš nije po volji, kako je uspio da čitavog života ostane s jednom ženom, zbog čega je ocu oprostio to što ga je napustio.

Popularni sarajevski muzičar Edin Dervišhalidović (53), poznatiji kao Dino Merlin, prilikom svog prošlog gostovanja u Beogradu, prije četiri godine, rasprodao je čak tri koncerta u Beogradskoj areni. Ni sada interesovanje za njegov nastup nije ništa manje. Karata za 24. oktobar više nema, ima ih još za 25. oktobar, ali trećeg koncerta, ipak, neće biti. Nećemo ponavljati istoriju, tri Arene dese se jednom u životu i neka tako ostane – objasnio je Merlin. Ali nisu samo bezvremene ljubavne pjesme ono što privlači publiku u ovolikom broju na nastupe sentimentalnog Sarajlije. Osim stvaralačkog opusa koji je često izazivao i kontroverzne reakcije javnosti, kao što je bio slučaj s nezvanično zabranjenom pjesmom o ljubavi Sirijca i Izraelke Moja mala Židovko, ili sa komponovanjem himne Bosne i Hercegovine kad je muzičar izjavio da je za svoju zemlju učinio više nego njen predsednik, Dino možda još više osvaja ljude svojom uzbudljivom životnom pričom punom uspona, padova, bola i sreće, u kojoj malo ko neće pronaći elemente sopstvenog života. Kao dijete ostao je sam s majkom, prihvatao se fizičkih poslova po komšiluku kako bi uštedio za svoju prvu gitaru, a u mladosti je radio u fabrici. Uspio je da se digne iz pepela kad se poslije prve turneje ženi i malom djetetu vratio bez novca, mirno trpio glasine o tome da je islamski sveštenik u civilu, oštro kritikovao rat i ratnike i opet, nakon svega toga, uspio da izgradi porodičnu harmoniju i mir. Iako je s jednom ženom čitavog života, iz njega i dalje liju emotivni stihovi o zaljubljivanju i razlazima, sreći i patnji baš kao da nije ostario ni jedan jedini dan od svog prvog hita Teško meni sa tobom. Mada je naziv grupe Merlin, po sopstvenom priznanju, izvukao iz šešira na jednoj žurki, teško je reći da tu nema neke magije.

– Svaki dan je savršen kada smo Amela i ja zajedno- rekao je Dino Merlin opisujući trenutke provedene s suprugom.

– Odavno znam da, nažalost ili na sreću, mi ne biramo koga volimo. Kad je riječ o ljubavi, nemoguće je ugađati bilo čijim ukusima i zahtijevima. Važno mi je da moja djeca budu srećna i zadovoljna, iako isto tako znam da meni kao ocu nikad niko neće biti dovoljno dobar za njih, kao što nijednom roditelju nije. Ali, takav je život. Moje je da im dozvolim da izaberu vlastiti put u njihovom pokušaju da ostvare svoje želje i svoje snove. Čak i u slučaju da ne djelim njihovo mišljenje ili ne smatram izbor dovoljno dobrim, to je njihova odluka i oni imaju neotuđivo pravo da žive kako žele, jer će sami snositi posljedice svojih izbora. Moj život možda je dobar primjer da djeca i mladi ljudi ponekad zaista bolje od svojih roditelja ili sredine u kojoj žive znaju šta je za njih bolje-rekao je Dino Merlin.

Dino je kao dijete ostao da živi sam s majkon kada ih je otac napustio.

– To je stara, ali važna priča koju pričam samo kada me pitaju. Rijetko razmišljam o ocu, jer sam u životu imao dosta vremena da se pitam i mislim o tome. Oprostio jesam, zaboravio nisam, ali ne želim da se sjećam jer je to davno iza mene, u dalekoj prošlosti. Ne volim dugo da gledam u retrovizor jer mi to otežava da vozim naprijed, tako da samo povremeno bacim pogled na ono što je prošlo i što se neće i ne može vratiti i biti bolje nego što je bilo. U životu nastojim da budem dobar otac svojoj deci, nadam se da sam bar malo uspješan- rekao je Dino Merlin.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE