BiHDivjak o prijavi za ratne zločine: Sve prepuštam Tužilaštvu BiH

Divjak o prijavi za ratne zločine: Sve prepuštam Tužilaštvu BiH

Ženevska konvencija

Kako je saopćeno iz PU Trebinje, „osoba inicijala J. D. u svojstvu zamjenika komandanta Vrhovnog štaba Oružanih snaga BiH, komandanta Teritorijalne odbrane za Hercegovinu i kao jedan od osnivača Patriotske lige za Hercegovinu, kršila je pravila međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija na području Konjica tokom 1992. godine“.

U PU navode da su u prva četiri mjeseca ove godine Tužilaštvu BiH podnesena četiri izvještaja za osam krivičnih djela ratnog zločina, a protiv tri izvršioca na području Mostara, Konjica i Livna.

Pozvali smo i generala Divjaka da za naš list prokomentira ovaj izvještaj.

– Nemam pojma, vidio sam u sredstvima informisanja tu informaciju, nisam ništa još dobio. Pa, ako me pozove Tužilaštvo BiH, eto mene, tu sam ja – kaže Divjak.

Ističe da je pročitao u medijima šta mu se stavlja na teret.

Teritorijalna odbrana

– Da budem jasan, sve prepuštam Tužilaštvu BiH. Dvije stvari koje sam pročitao – kažu da sam bio organizator Patriotske lige i da sam bio komandant Teritorijalne odbrane u to vrijeme u Hercegovini. Jesam, bio sam, ali osamdesetih godina, a ne tada. Ja bih zamolio da Tužilaštvo radi svoj posao. I ako dođe neko da pita za Divjaka, eto samo još dodajte da mi je žao što Željo neće biti prvak – rekao je Divjak.

Uhapšen u Beču 2011.

General Divjak uhapšen je 3. marta 2011. godine na aerodromu u Beču, u Austriji, po potjernici iz Srbije zbog događaja u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu u maju 1992. Nakon kraćeg zadržavanja u ekstradicijskom pritvoru, uz kauciju je pušten na slobodu i od tada se nalazio u Beču i čekao na održavanje ročišta u austrijskom sudu, nadležnom za rješavanje tog predmeta. Oslobođen je 29. jula, nakon čega se vratio u Sarajevo.

vijesti.ba/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE