Naslovnica Preporuka Djeca kojoj r...

Djeca kojoj roditelji ne postavljaju granice se lošije ponašaju u školi i nisu pripremljena za stvarni život

Roditelji koji pripadaju srednjoj klasi nanose štetu svojoj djeci jer im ne mogu reći "ne", tvrde psiholozi. Zbog toga se djeca u osnovnoj školi loše ponašaju i nisu dobro pripremljena za stvarni život.

43
PODIJELI

Amanda Gummer, psihologinja specijalizovana za razvoj djeteta, ističe da su roditelji odgovorni za loše ponašanje djece u školi.

“Divlja, nestašna djeca su vjerovatno potomci takozvanih helikopter roditelja, onih koji djeci daju intenzivnu pažnju i ispunjavaju sve njihove želje. Na taj način stvaraju sindrom ‘malog cara'”, kazala je Gummer.

Ističe da je tokom rada s učiteljima osnovnih škola shvatila da je ponašanje roditelja srednje klase šokantnije od ponašanja njihove djece.

“Oni su nemilosrdno ambiciozni kada je riječ o budućnosti njihovog djeteta ne shvatajući da ih loše pripremaju za stvarni život. Iako ovakav stil roditeljstva može utjecati na to da djeca nisu u stanju donositi odluke ili biti neovisna, ono o čemu se rijetko govori jeste da su djeca tzv. helikopter roditelja agresivna i teška. Ova djeca se u učionici bore za pažnju jer se ne mogu nositi s tim da nisu broj jedan, a na to su navikli”, kaže psihologinja.

Učitelji su zbog toga frustrirani.

“Zamislite djecu koja su toliko bespomoćna da im treba pomoć da obuju cipele, a istovremeno se ne boje udariti učitelja. Veliki broj ove djece nikada nije čuo “ne” kod kuće. Djeca trebaju pravila, granice i mogućnost da im bude hladno, da budu gladni, da padnu i povrijede se kako bi mogla naučiti iz vlastitih grešaka”, zaključila je Gummer.

klix.ba/visoko.co.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.