ZDKPrivredaDjelimično osiguranje će spasiti fabriku Krivaja od stečaja

Djelimično osiguranje će spasiti fabriku Krivaja od stečaja

Uprava Wiener osiguranja Vienna Insurance Group, predvođena generalnim direktorom Miroslavom Miškićem i članom Uprave, Goranom Mandićem, jučer je u pratnji vlasnika obišla zgarište i pogone Tvornice montažnih kuća “Krivaja” u Zavidovićima.

Tvornica montažnih kuća “Krivaja”, koju je nedavno zahvatio požar katastrofalnih razmjera, klijent je Wiener osiguranja po osnovu osiguranja dijela imovine – objekata i jedne mašinske linije, između ostalog i od požara.

Nažalost, sva oprema, zalihe, gotovi proizvodi, kao i prekid rada nisu bili osigurani od ovog rizika, a što Wiener osiguranje nudi u sklopu polise osiguranja imovine.

Wiener osiguranje je odmah bilo obaviješteno o požaru i nastanku štete, stručni timovi su pravovremeno bili na mjestu događaja nekoliko puta, izvršili uviđaje koliko su to opasne okolnosti dozvoljavale u datom trenutku te obavili razgovore sa Upravom TMK “Krivaja” o svoj potrebnoj dokumentaciji za prijavu i obradu štete.

Poseban stručan tim iz Beča je takođe dodatno obišao teren, a sve u cilju što bržeg i adekvatnijeg sagledavanja razmjera štete na osiguranoj imovini i njene isplate. Budući da su istrage bile obustavljene zbog opasnosti na zgarištima, ostalo je još da se finalizira zvanični izvještaj nadležnih organa o požaru, kao i nalaz vještaka građevinske struke.

– Radi što bržeg i adekvatnijeg rješavanja novonastale situacije izazvane požarom u pogonima TMK “Krivaja” i njenog što skorijeg oporavka, Uprava Wiener osiguranja daje svoju punu podršku klijentu TMK “Krivaja” radi procjene i isplate štete za dio osigurane imovine. TMK “Krivaja” je nažalost osigurala samo dio svoje imovine od požara i još nekoliko drugih rizika, za koju bi šteta trebala da bude isplaćena nakon adekvatnog finalnog nalaza nadležnih organa i vještaka i to u dosta velikom iznosu. Šteta je mogla biti u potpunosti sanirana u finansijskom smislu da je sva imovina bila osigurana, a to bi značilo lakše pokretanje proizvodnje i stajanje na noge za TMK “Krivaju” – izjavio je generalni direktor Miroslav Miškić.

Wiener osiguranje je, po njegovim riječima, za ovakve vrste osiguranja pokriveno putem ugovora o reosiguranju skoro u potpunosti. Apelirao je na sve stanovnike i privrednike da razmisle o opasnostima ovakvih iznenadnih situacija sa katastrofalnim posljedicama i da se osiguraju na vrijeme, jer je jedina prava i sigurna zaštita – zaštita kroz adekvatno osiguravanje imovine i lica, uz reosiguravajuće pokriće.

– Još su nažalost aktuelne štete od poplava, a koje su u potpunosti mogle brzo da budu pokrivene putem adekvatnog osiguranja – dodao je Miškić.

Jedan od vlasnika Ismet Mujanović je izrazio zahvalnost na posjeti i podršci Wiener osiguranja za ono što očekuju po osnovu osiguranja za dio imovine.

– Izabrali smo pravog osiguravajućeg partnera i očekujemo rješavanje zahtjeva za isplatu štete nakon što prođe procedura nadležnih organa – kazao je Mujanović.

Wiener osiguranje je dio Vienna Insurance Group, najveće osiguravajuće grupacije u centralnoj i istočnoj Evropi, sa tradicijom dugom 190 godina, koja generiše godišnji premijski prihod više od devet milijardi eura, zapošljava više od 23.000 radnika i ostvaruje godišnju dobit više od 500 miliona eura.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE