Naslovnica Lokalne Teme Pozitivno Visoko Poklon Saveze...

Poklon Savezene Republike Njemačke: Dnevnom centru Visoko uručeno vozilo prilagođeno potrebama korisnika Centra (FOTO)

367
PODIJELI

U Dnevnom centru Visoko u kojem borave djeca i odrasli s teškoćama u razvoju danas je svečano otvoreno igralište prilagođeno potrebama korisnika Centra. Također, korisnicima centra uručeno je i vozilo uz pomoću kojeg će djeca iz okolnih općina lakše dolazit u Centar u Dobrinji, kako bi vrijeme proveli sa svojim vršnjacima, uz igru i učenje.

Izgradnja igrališta poklon je Savezene Republike Njemačke i partnera s ciljem ljepšeg i ugodnijeg boravka djece i odraslih s teškoćama u razvoju koji svakodnevno dolaze u Dnevni centar Visoko. Njemačka ambasadorica u BiH Christiane Hohmann kazala je kako će njena zemlja nastaviti svoj podršku, jer veza dvije zemlje i emocionalna.

U Dnevnom centru Visoko trenutno boravi 70 korisnika iz Visokog, Breze, Vareša i Kaknja. Djeca školskog uzrasta od 6 do 20 godina i odrasli raspoređeni su u grupe s ciljem što boljeg edukacijsko-rehabilitacijskog rada.

Šemsa Gačić, rukovodilac Dnevnog centra Visoko, objasnila je rad s odraslima: «Imamo aktivne četiri radionice – radionicu vrta i dvorišta, radionicu obrade i prerade tekstila, radionicu obrade i prerade drveta te radionicu domaćinstva».

Svečano je predato na korištenje i vozilo za koje su udruženim snagama novac donirali roditelji i donatori iz Njemačke, kao I mnogi domaci donari. S obzirom na to da su korisnici kilometrima udaljeni od centra, ova donacija zasigurno će imati veliki značaj u prevazilaženju problema prijevoza.

«I ja sam roditelj korisnika ovog dnevnog centar. Bili smo vrlo skeptični da se ovako nešto u BiH može ostvariti. Ovdje vladaju vrlo visoki evropski standradi, ovo je centar sa najboljim praksama za rad s korisnicima. I roditeljii i korisnici našli zaista nenadoknadiv sadaržaj i svjetlo za budućnost», kazao je Faruk Smajević, predsjednik Upravnog odbora JU Centra za djecu i odrasle s posebnim potrebama ZDK-a.

Otvaranje ovakvih dnevnih centara u ZDK-u značajno je promijenilo svijest lokalne zajednice o potrebama osoba s poteškoćama u razvoju. A za ovaj petak je planirano održavanje Dana otvorenih vrata, uz prigodan program, gdje će prisutni imati priliku da se upoznaju s postignućima ovih mališana.

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.