Naslovnica ZDK Kultura Dodijeljene č...

Dodijeljene četiri nagrade 17. festivala bh. drame predstavi „Ravna ploča“

25
PODIJELI

Nakon odigrane predstave Bosanskog narodnog pozorišta Zenica „Ravna ploča“, nastale prema tekstu Dragana Komadine i u režiji Lajle Kaikčije, u subotu, 26. maja su dodijeljene nagrade koje je ova predstava osvojila ova na 17. festivalu bosanskohercegovačke drame i autorskog teatra Zenica 2018.

Predstava „Ravna ploča“ je premijerno odigrana 7. maja, u znaku obilježavanja 40 godina od ulaska u sadašnju zgradu zeničkog BNP-a, čime je kao festivalska premijera otvorila Takmičarski program 17. festivala bosanskohercegovačke drame i autorskog teatra Zenica 2018.

Na ovom Festivalu, predstava je osvojila ukupno četiri nagrade i to dvije nagrade Stručnog žirija, jednu nagradu Žirija novinara i jednu nagradu Žirija publike. Stručni žiri ovogodišnjeg Festivala je radio u međunarodnom sastavu: predsjednica dr. sc. Tanja Miletić-Oručević, pozorišna rediteljica iz Mostara i direktorica MTM Mostar, članica dr. sc. Agata Juniku, dramaturginja i teatrologinja iz Zagreba i profesorica na Akademiji dramske umjetnosti Zagreb i članica Ejla Bavčić, glumica iz ansambla Drame Narodnog pozorišta Sarajevo i dodijelio je Nagradu za najbolju glumicu Festivala Gordani Boban za ulogu Delfe u predstavi „Ravna ploča“ i Nagradu za najbolju epizodnu ulogu Zlatanu Školjiću za ulogu Markana u istoj predstavi. Nagrade je dodijelio predsjednik Organizacionog odbora Festivala Hasan Džafić.

Žiri novinara je radio u sastavu: predsjednica Gordana Ristović-Muslija, novinarka FTV, članica Mujesira Purić, novinarka FTV-a i članica Sanja Stević, novinarka RTVZE i producentica Portala Zenicainfo.ba. Prema odluci

Žirija novinara Nagrada za najbolju predstavu je pripala predstavi „Ravna ploča“, nastaloj prema tekstu Dragana Komadine i u režiji Lajle Kaikčije, a u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. Nagradu je dodijelila, nakon večerašnje izvedbe predstave, predsjednica Žirija novinara Gordana Ristović-Muslija.

Žiri publike je radio u sastavu: predsjednica Mirela Pehiljagić, član Sanel Jalmanović i član Imran Maglajlić i odlučio je da Nagrada publike za najboljeg glumca Festivala pripadne Nusmiru Muharemoviću za ulogu Gabre u predstavi „Ravna ploča“. Nagradu je nakon izvedbe predstave uručio predsjednik Organizacionog odbora Festivala Hasan Džafić.

Služba za odnose s javnošću BNP Zenica

 

 

 

Visoko.co.ba/Zenicablog.com

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.