BiHPolitikaDodik kao Karadžić ‘92: Muslimani shvataju koliko je važan referendum i traže...

Dodik kao Karadžić ‘92: Muslimani shvataju koliko je važan referendum i traže pomoć OHR-a

Predsjednik RS i SNSD-a Milorad Dodik kazao je da nije obaviješten o sastanku koji bi se trebao održati između delegacija SDA i SNSD-a te ne zna o čemu govori Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH. On je potvrdio da su se prije nekoliko dana saradnici iz kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića raspitivali o mogućnosti sastanka, te da je spreman da se sastane sa Izetbegovićem, ali u Banjaluci, piše bh. novinska agencija Patria.

Zvizdić je u subotu navečer, nakon što se pojavila informacija da se sprema sastanak ove dvije stranke, potvrdio novinarima da se razgovora ali da je to sve što može reći.

S druge strane, Dodik je u intervjuu za agenciju Srna kazao da ako je riječ o pismu namjere MMF-a tu je Vlada RS rekla svoje, i tek kad SDA stavi potpis koji nedostaju moći će se razgovarati. Podsjećamo, ni Zvizdić ni premijer FBiH Fadil Novalić nisu stavili potpis na pismo namjere.

– Mislim da za tim sastankom nema potrebe na stranačkom nivou. Postoje druga pitanja koja bismo na nivou stranaka mogli da razmatramo, ali kada je riječ o pismu namjere tu je sve jasno – to je stvar institucija – rekao je Dodik.

S druge strane, Dodik je govoreći o zakazanom referendum za 25. septembar o Danu RS i zahtjevu državnih parlamentaraca, ali i navodima Izetbegovića da će tražiti od visokog predstavnika ali i svih drugih institucija da u skladu s nadležnostima štite Ustav BiH i Dejtonski mirovni sporazum kazao da “muslimani shvataju koliko je važan referendum jer traže da interveniše međunarodna zajednica te da su Bošnjaci nemoćni u Sarajevu u vezi sa pitanjem referenduma o Danu Republike i da zato sada pokušavaju da instrumentalizuju muslimane u Republici Srpskoj.”

Dodik je također kazao da su Bošnjaci ti koji trebaju da se dogovaraju ako hoće da se u BiH nešto napravi.

– U BiH je mnogo otvorenih pitanja koja su komplikovana i koja su dodatno dobila na snazi zato što je SDA umišljeno pokušala da vodi BiH – rekao je Dodik.

Dodik često u svojim medijskim istupima koristi izraz muslimani za Bošnjake, što podsjeća na doba kada je ratni zločinac Radovan Karadžić 1992. godine prijetio da će muslimanski narod nestati.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE