BiHPolitikaDodik: Protiv NATO-a i za neutralnost se moramo boriti drugačije nego Srbija

Dodik: Protiv NATO-a i za neutralnost se moramo boriti drugačije nego Srbija

Obzirom da je za oktobar najavljena vojna vježba NATO-a u Srbiji, ne začuđuje ovakva konstatacija Dodika.

“Primarno, ne želimo da se razlikujemo od Srbije, i ako je Srbija proglasila neutralnost, onda ćemo i mi učiniti sve da Republika Srpska ostane u fokusu neutralnosti, mada mi moramo, imajući u vidu nastale okolnosti, umiješanost NATO-a u političke procese ovdje, da se izborimo na način na koji Srbija to nije radila. Moramo da idemo sa snagom koja je najvažnija, a to je snaga naroda – kaže Dodik”, kazao je Dodik.

Za razliku od predsjednika Srbije i pozicije neutralnosti koju on zastupa, Milorad Dodik decidno zauzima ne neutralan nego stav protivan članstvu u NATO savezu.

“Mi želimo da jasno kažemo na nećemo da idemo putem NATO-a u uslovima kada je svijet ovako polarizovan, kada bi to značilo svrstavanje na jednu stranu, kada bi to značilo podršku samo jednoj politici i kada bi to značilo gubitak značajnih prijatelja koje nisu članice NATO-a, kao što je Rusija i neke druge zemlje”, rekao je Dodik.

vijesti.ba/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE