BiHPolitikaDodik: U RS nema nijednog projekta u vezi sa secesijom

Dodik: U RS nema nijednog projekta u vezi sa secesijom

Dodik je istakao da nešto poput toga nije na dnevnom redu bilo kog organa u Srpskoj, niti Vlade, niti Skupštine Republike Srpske.

“Da zaista imamo takve planove zar bismo mogli da ih sakrijemo? Naprosto, nema ih. Hipotetički napadi nisu nesvojstveni Jiu, zvaničniku koji je ovdje mnoge stvari i zagužvao, pa sada okrivljuje nekoga za neuspjeh vlastite politike”, rekao je Dodik za beogradsku “Politiku”.

On je naveo da je Ji vodio politiku sa ambasadorom SAD u BiH Morin Kormak, a sada, na kraju mandata kada ne mogu pokazati nikakav uspjeh, preostaju im samo argumenti neistine kojima priželjkuju intervencionizam.

“Ako bi do toga došlo, niko više ne bi mogao da sastavi BiH. NJegov pristup /Ji/ u kojem za sve i svašta krivi Rusiju nije nepoznat, ali naprosto nije tačan. Rusija ovdje nikada nije vršila pritisak”, istakao je Dodik.

Predsjednik Srpske je naveo da se može saglasiti sa Jiem u ocjeni da “BiH rizikuje da bude propala zemlja” ako ne sprovede reforme.

“BiH je nadomak propasti bila i prije 10 godina i spasavana je samo intervencijom stranaca, ali kada ja to kažem treba da idem u zatvor. Reforme o kojima priča Hojt Ji sprovela je samo Republika Srpska”, istakao je Dodik.

On je dodao da reforme nisu sprovedene ni u Federaciji BiH, niti na nivou BiH, te da je njegov osjećaj da se to tamo i ne može sprovesti.

“Bio sam spreman podržati reforme na nivou BiH, ali više nisam”, rekao je predsjednik Srpske.

Dodik je naveo da postoji mogućnost da je BiH do sada opstala zbog intervencionizma bivše američke administracije, ali da će zato sada propasti.

“Nije moguće da je civilizacijska pamet koncentrisana samo u pameti Klintonove administracije koja nam je nametnula revizije Dejtona i tako zadala smrtni udarac BiH. Jedina šansa BiH bio je ustavni koncept donesen u Dejtonu. Ustav i realnost u BiH sada su sasvim različiti i neko očekuje da to uspije. Zato će BiH propasti”, objasnio je Dodik.

Komentarišući izjave predsjednika SDA Bakira Izetbegovića da podjela BiH nije moguća bez sukoba, Dodik je naglasio da legitimna odluka za rat ne bi mogla da bude donijeta, te da Srpska može bez BiH.

“Ne vjerujem u BiH, imam pravo da promišljam. Kažnjen sam zbog toga jer mislim svojom glavom, branim zemlju i narod. Napravite vi uspješnu Bosnu i nećemo ići odavde. Ali ako je Bosna propala, šta je sporno da mi budemo samostalni”, upitao je Dodik.

On je dodao da “teritorija koja se zove BiH” ne može da uspije i iz istorijskih razloga, ali da je on čovjek mira i da neće učiniti ništa da mir bude ugrožen.

“Ne pozivam na sukobe, a Izetbegović puca iz praznog. No treba da zna da kada pređete entitetsku granicu vi ste agresor”, istakao je predsjednik Srpske.

Dodik je naveo da je bilo pokušaja da se ukine Dan Republike Srpske koji je nastao još prije Dejtonskog sporazuma i koji je obilježavan svih ovih godina, a na svečanosti su dolazili i zapadni predstavnici.

“Neko je naprasno osmislio da ponizi čitavu kolektivnu pamet srpskom narodu i odjednom je to postao silan problem”, naveo je Dodik.

Govoreći o navodnom centru Republike Srpske i Rusije u Mahovljanima sličnom onom u Nišu, Dodik je rekao da ne zna način kako bi komentarisao te izmišljotine, te da ga brine da li taj centar pravi Bakir Izetbegović.

On je dodao da ne postoji razlog zašto Srpska ne bi iskoristila pomoć Rusije u humanitarnim operacijama, te da ne razumije zašto se napada humanitarni centar u Nišu.

“Pomogao je i NATO, a Rusija ne može. Vojna baza stotinu kilometara udaljena od Niša je u redu, ali nije u redu kada se postavi pet helikoptera za gašenje požara”, rekao je Dodik i dodao da će u budućnosti Srpska prihvatiti svaku pomoć oko elementarnih nepogoda i na tom planu će biti zahvalni i Rusiji i Americi i NJemačkoj.

Predsjednik Srpske je istakao da su odnosi Republike Srpske sa Rusijom “minijaturni” u odnosu na one koji NJemačka ili Amerika imaju sa Rusijom, čak i u vrijeme sankcija.

“Poštujem veliku Rusiju, predsjednika Putina i njihovo interesovanje za stanje ovdje, a oni nikada i ničim nisu doprinijeli destabilizaciji. Bosnom nije upravljala Rusija nego bivša američka administracija”, rekao je Dodik.

Dodik kaže da je odbio da se u Jasenovcu rukuje sa Morin Kormak zbog sankcija koje su mu uvedene i zabrane kontakta koja se odnosi i na američke građane, jer nije želio da joj napravi neugodnosti poštujući njen boravak na mjestu na kojem su se nalazili.

Komentarišući iniciranje opozicije za smjenu Vlade Republike Srpske, Dodik je rekao da opozicija nema većinu ni na nivou BiH gdje su u vlasti, te da ne mogu smijeniti Vladu u Srpskoj gdje postoji jasna većina kojoj opozicija ne pripada.

vijesti.ba/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE