ZanimljivostiDojenje može smanjiti rizik od srčanog i moždanog udara kod majki

Dojenje može smanjiti rizik od srčanog i moždanog udara kod majki

Ranija istraživanja su pokazala da dojenje može smanjiti rizik od raka dojki i jajnika, zatim od osteoporoze i gojaznosti, a naučnici se nadaju da će i ovo novo otkriće podstaći majke da radije izaberu dojenje nego da bebu hrane flašicom.

Istraživanje je provedeno među 280.000 žena i pokazalo je da što duže dojenje traje, rizik obolijevanja od kardiovaskularnih bolesti je manji.

Zdravstvene koristi dojenja za majku mogu se objasniti brzim uspostavljanjem normalnog metabolizma nakon poroda”, rekla je Sanne Peters, naučnica sa Oxforda.

Ona je dodala kako se metabolizam tokom trudnoće dramatično promijeni jer se masti pohranjuju u tijelu kako bi se obezbijedila energija potrebna za bebin rast i za dojenje nakon poroda.

“Dojenje smanjuje nataložene masti u tijelu brže i učinkovitije”, rekla je Peters.

Majčino mlijeko štiti novorođenčad od infekcija i bolesti i preporučuje se da traje najmanje prvih šest mjeseci bebinog života.

klix.ba/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE