BiHPolitikaDokazana diskriminacija u upravi RS-a, od 5.066 zaposlenih samo 43 Bošnjaka

Dokazana diskriminacija u upravi RS-a, od 5.066 zaposlenih samo 43 Bošnjaka

– Nakon što je Agencija za državnu upravu RS-a izašla s podatkom da je od 5.066 zaposlenih osoba svega 43 Bošnjaka, što je manje od jedan posto, nesporno je utvrđeno kršenje Ustava RS-a koji obavezuje da struktura zaposlenih u javnim organima bude zasnovana na Popisu stanovništva iz 1991. godine. Pa evo i da računamo po Popisu stanovništva iz 2013. godine, kada je Bošnjaka bilo 12,69 posto, onda bi Bošnjaka trebalo biti barem 600 u strukturama. Naravno, to nije slučaj – kazao je uime Pokreta Edin Ikanović.

Ističe da je jasna i dokazana diskriminacija, budući da se ne poštuju ustavne odredbe. Praksa je takva, naglašava, jer ova odredba ne propisuje nikakve sankcije za njeno kršenje.

– No, moguće je zatražiti od Ustavnog suda da utvrdi postojanje ilegalne i neustavne prakse koja za posljedicu ima diskriminaciju i isključivanje jedne cijele etničke zajednice. Ovo bi se moglo potegnuti čak i da nema ‘ustavnih garancija’, jer sistem u kojem nepripadnici većinskog naroda ne pokrivaju ni pet posto pozicija u javnom sektoru jeste apartheid i to je samo po sebi kršenje ljudskih prava – zaključio je Ikanović.

vijesti.ba/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE