Ovaj dokumentarac svoju bosanskohercegovačku premijeru doživio je 8. aprila u Tuzli, a donosi priču o mladim ljudima iz Hrvatske, Srbije i naše zemlje koji zajedno poručuju da ih ne zanimaju mržnja i nacionalizam te da žele zajedničkim snagama promijeniti stanje na prostoru Balkana.

Kao idejni tvorac se potpisuje 21-godišnji Nemanja Cvetković iz Jagodine, a povod za realizaciju ovog projekta bili su mu nacionalizam, napeta situacija među mladima, ali i mržnja koja je i dalje, nažalost prisutna u zemljama regije.

Film je sniman mjesec dana u Sarajevu, Tuzli, Mostaru, Zagrebu, Splitu, Trogiru, Beogradu, Jagodini i Svilajncu, a učestvovalo je blizu 450 mladih ljudi.

“U ovaj projekat smo uključili Hrvatsku, Srbiju i BiH prije svega jer postoji ‘napuhani’ jaz među njima, a kroz film smo došli do informacija da mladi ljudi, nažalost, sebe ne vide na ovim prostorima, već odmah nakon srednje škole ili fakulteta planiraju otići odavde. To nije samo floskula, ali smatram da mi definitivno trebamo uložiti energiju na ovim prostorima. Također, smatram i da će biti bolje ako se svi povežemo, jer pričamo istim jezikom. Našim povezivanjem možemo da očekujemo nešto dobro, a mržnjom to nećemo postići”, kazao je Cvetković u nedavnom razgovoru za Klix.ba.

On je naveo i da mlade ljude ne zanima nacionalizam, kao i da bi oni voljeli da se druže i povežu.

Kao što smo već i pisali, film je snimljen bez finansijskih sredstava, a svjetlost dana je ugledao zahvaljujući entuzijazmu grupe mladih ljudi koji u isti glas poručuju da zemlje regije samo zajedničkim povezivanjem mogu uspjeti na putu ka boljem sutra.

klix.ba/visoko.ba