Lokalne TemePozitivno VisokoDonosimo drugi dio priče o onima koji proizvode "hemiju bez hemije" i...

Donosimo drugi dio priče o onima koji proizvode “hemiju bez hemije” i tako humanitarno pomažu

Prethodno smo objavili prvi dio intervjua sa sekcijom „DeRama“, a danas vam donosimo i drugi dio.

Iako postoji više članova hemijske sekcije Gimnazije “Visoko”,  3 člana su se odlučila porazgovarati sa našom novinarkom za portal Visoko.co.ba, a to su: Mulić Lejla, Alijagić Amar i Smailagić Berina.

U nastavku donosimo njihovu stranu priče o hemijskoj sekciji..

Iako su svi različiti karakteri, sa različitim željama i težnjama, spaja ih jedna ljubav – hemija i proizvodnja sapuna. Svi su u isto vrijeme postali član ove sekcije, odnosno u drugom razredu srednje škole. Učlanili su se, prvobitno, da bi stekli više znanja iz hemije, ali i da bi stekli nova iskustva, prijateljstva, te da se nauče raditi u grupi. Također, ističu da su tu zbog toga što vole učiti nove stvari, što potenciraju korištenje ekoloških proizvoda, ali također i zbog njihove budućnosti jer planiraju upisati neku od prirodnih nauka.

Ono što je bitno istaknuti, prije svega, jeste to što znajući da sve što rade odlazi u humanitarne svrhe njihov rad čini lakšim, a duše sretnijim i mirnijim.

Na pitanje da li je zapravo teško raditi u sekciji, odgovaraju da su prije svega sve naučili teoretski, a nakon toga su stekli i praktičnu dozu znanja i da im, zahvaljujući tome, sada sve ide poprilično lako, bez ikakvih problema. Također kažu da je za sve potrebna ljubav, jer kada se nešto radi s ljubavlju i kada se nešto zaista želi – onda ništa nije teško. To ne bi bilo to bez spomena prof. Hrnjić, te ističu da bi bez nje, koja svoje znanje prenosi na sve učenike, bilo teško, a da je sa njom – sve veoma lagano.

Kako kažu, osjećaju se ponosno znajući da su napravili nešto vlastitim rukama, na prirodnoj bazi jer znaju da je to kvalitetno i da će svima koristiti u dobre svrhe. Osjećaju se ispunjeno i motivirano za dalji rad i napredovanje, a kroz smijeh dodaju da su “punog srca”.

Mnogi se žale kako je nemoguće uskladiti više obaveza, međutim to nije slučaj za ove učenike. Oni na ove aktivnosti dolaze subotom, dakle sekcija spada u vannastavne aktivnosti, i ne uzimaju puno vremena, međutim ono što je najbitnije jeste da njima nije mrsko dolaziti na ovu sekciju, nego da to rade s ljubavlju prema predmetu, profesorici i kolegama. Ističu i da njihova redovna nastava ne ispašta zbog sekcije, te da su itekako organizovani i da znaju rasporediti svoje vrijeme, i za školske ali i za vannastavne aktivnosti. Ono što je bitno dodati jeste da oni uživaju u satima kada proizvode sapune, te da je atmosfera opuštena, radna,  s velikom dozom ljubavi, ali i ozbiljnosti.

Radom u školskoj sekciji, sebi grade priliku da u budućnosti rade jedan ovakav posao koji je, kako kaže jedan od učenika, veoma tražen u farmaceutskoj industriji. Sve apoteke u koje odete, danas proizvode sapune koji su posebno izdvojeni i na biljnoj bazi, te su zbog toga nešto skuplji jer nemaju nikakva hemijska svojstva koja štete našoj koži, a i sve što rade je zapravo dobro za našu kožu i zdravlje. Znajući da mogu napraviti nešto takvo, znaju i da mogu imati jedan siguran prihod novca u budućnosti.  Kažu i da se ovako uče kako pokrenuti vlasititi biznis, te kako biti ekološki osviješteni.

Za kraj razgovora, rekli su da će ovu sekciju pamtiti po druženju i dobro provedenom vremenu, da će pamtiti uspjehe i sav trud i zalaganje, te ponos kada shvate da su uspjeli, raznim manifestacijama kojima su prisustvovali i što su uspjeli omogućiti kolegama odlazak na ekskurziju.

Naši sagovornici šalju poruku čitaocima portala Visoko.co.ba:

“Naš moto je “Hemija bez hemije”, i budite sigurni da ono što učenici Gimnazije proizvode je veoma kvalitetno i da će vam dugo koristiti, a i estetski je lijepo. Kupite naše proizvode i pomozite nama, a mi ćemo našim proizvodima pomoći vama. Pazite na zdravlje i kožu jer putem nje sve dolazi do unutrašnjosti našeg tijela, odnosno našeg organizma.”


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE