ZDKPolitikaDr. Čehić podnio tužbu protiv Fuada Kasumovića

Dr. Čehić podnio tužbu protiv Fuada Kasumovića

Dr. Ermin Čehić tužio je zbog klevete gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića, nakon što je Kasumović Čehića optužio da potkupljuje gradske vijećnike u Zenici. Čehić je u tužbi od Kasumovića zatražio 7.000 KM odštete.

– Novac koji dobijem ovom presudom uplatit ću na račun Nogometnog kluba ‘Čelik’ – rekao je dr. Čehić.

Kasumović je predložio, a gradski vijećnici većinom glasova podržali povećanje komunalnih taksi za kladionice koje posluju na području Zenice, sa prijašnjih 3.000 na 30.000 do 50.000 KM, ovisno o lokaciji kladionice. Priređivači smatraju da je ovakvo povećanje taksi protivustavno. Diskriminirajuće. Ustavni sud FBiH, objašnjavaju, već je ranije obarao slične ili iste odluke.

Isto misle i neki vijećnici iz Gradskog vijeća Zenica. Šest vijećnika Snage Centra i dva iz A-SDA zatražili su ocjenu ustavnosti Odluke o novim taksama za kladionice u Zenici. Smatraju da samo brzim rješavanjem ovog spora Sud može spasiti kladionice od, kako tvrde, sumnjive odluke, ali i gradski budžet od eventualne tužbe, koju bi mogli pokrenuti priređivači igara…

Gradonačelnik Kasumović optužio je da je vijećnike, koji traže ocjenu ustavnosti ove odluke, podmitio dr. Ermin Čehić.

– Ja smatram da su ti vijećnici potkupljeni preko doktora Ermina Čehića…, koji hoda okola i nosa pare i podmićuje sve redom, te vrši pritisak na redovne organe vlasti – optužio je gradonačelnik, između ostalog.

– Drugo, premijer ZDK Miralem Galijašević nema šta da usvaja (Ocjenu ustavnosti Odluke o komunalnim taksama u Zenici Ustavnom sudu FBiH može podnijeti Vlada ZDK op.a.). Gradsko vijeće je donijelo Odluku, i ti vijećnici su naknadno podlegli pritisku novčanih sredstava, i to je njihov problem – kazao je Kasumović.

Dr. Čehić podnio je tužbu za klavetu protiv gradonačelnika Kasumovića. Smatra da je svojim izjavama gradonačelnik njegovu porodicu i njega doveo u nepovoljan položaj. Dodaje i to da mu nije jasno zbog čega se gradonačelnik ljuti kada se govori o ocjeni ustavnosti Odluke koju je predložio. “Kasumović je ranije rekao da se konsultovao sa Ustavnim sudom, prije nego je predložio povećanje taksi za kladionice”.

– Predstavnici kladionica, kao i vijećnici, koriste se pravnim, posve legalnim sredstvima. Svako ima pravo zatražiti pomoć Ustavnog suda, kao što se nakon toga ima obaveza poštovati odluka Suda, ma kakva ona bila – kaže Čehić.

Visoko.co.ba/Patria


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE