Lokalne TemePrivredaDržava prodaje firme, uzima novac, ali nije riješila papire: Najbolji primjer KTK...

Država prodaje firme, uzima novac, ali nije riješila papire: Najbolji primjer KTK Visoko

Vijeće stranih investitora u BiH upozorilo je ovih dana u novom izdanju “Bijele knjige” da vladavina prava predstavlja ključni preduvjet za bilo kakvo ulaganje, strano ili domaće. No, čini se da su vlasti posljednjih godina, posebno u Federaciji, činile upravo suprotno, te je nivo investicija ostao nizak, a nezaposlenost visoka.

Odustajanje ulagača

Prema istraživanju “Dnevnog avaza”, ne samo strani nego i domaći investitori suočavali su se sa šokantnom pravnom nesigurnošću, posebno u procesu privatizacije, zbog čega mnogi oklijevaju ili odustaju od ulaganja i otvaranja novih radnih mjesta.

Da je tako, najbolje pokazuje slučaj čuvenog visočkog Kožarsko-tekstilnog kombinata (KTK), koji je ovih dana aktueliziran. To preduzeće, naime, investitor je preuzeo u procesu privatizacije te izmirio milionske obaveze prema državi da bi održao i proširio proizvodnju.

No, tek nakon što je ugovor o privatizaciji prije skoro dvije godine potpisan, otkrilo se da investitor ne može uknjižiti imovinu zbog izvršnih presuda koje su dobili radnici, koji sada potražuju dio imovine koju je vlast prodala!

Faktički, država je prodala fabriku bez riješenih imovinskopravnih odnosa. Radnici su ranije tužili preduzeće radi naplate potraživanja po osnovu doprinosa i neisplaćenih plaća. Iako su prodajom imovine osigurani uvjeti za uvezivanje staža i uplatu doprinosa, na šta je Vlada FBiH bila dužna usmjeriti dobivena sredstva, to nije učinjeno. Zbog takvog stava Vlade i njenih agencija, ni radnici, a ni investitor nisu zaštićeni.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić ističe u izjavi za naš list da se taj slučaj mora riješiti te se investitoru mora omogućiti da dobije ono što je uredno platio, a da radnicima iz tih sredstava bude uvezan staž.

Donesen zaključak

Džindić poručuje da je takva pravna nesigurnost nedopustiva, posebno u procesu privatizacije, gdje država želi uspostaviti odnos s kvalitetnim investitorima. Prema njegovim riječima, Vlada FBiH na posljednjoj sjednici je donijela i zaključak.

– Zaključili smo da mora biti održan sastanak svih aktera, uključujući i Agenciju za privatizaciju u FBiH i Vladu, a da bi potraživanja radnika, koja su sudski dobili, bila izmirena od novca koji je investitor dao i tako se omogućio vlasniku upis imovine. Također, od tih sredstava bio bi uvezan radni staž radnicima – navodi Džindić, tvrdeći da to može biti uvod i u rješavanje pitanja uvezivanja radnog staža.

Odliv, a ne priliv investicija

– Brojna istraživanja, izvještaji međunarodnih korporacija i organizacija pokazuju da, generalno, pravna i politička slika Bosne i Hercegovine djeluje vrlo nestabilno i utječe na odliv, ali i dolazak budućih investicija – zaključuje se u sadržaju „Bijele knjige“, koja je uručena federalnom premijeru Fadilu Novaliću.

(Visoko.co.ba/Avaz)


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE