BiHDržavni vrh Srbije sutra o Srebrenici: Podrška Dodiku ili diplomatska ofanziva?

Državni vrh Srbije sutra o Srebrenici: Podrška Dodiku ili diplomatska ofanziva?

Pred Srbijom su, prema tom beogradskom dnevniku, dvije mogućnosti. Prva je da se priključi zahtjevima predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika koji će od ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova tražiti da Moskva stavi veto na usvajanje rezolucije.

Druga je da pokuša u direktnim razgovorima s Londonom ili preko neke od članica Vijeća sigurnosti, amandmanima izmijeni tekst dokumenta, koji je u mnogim dijelovima veoma nepovoljan za Srbiju, prenosi Tanjug pisanje Novosti.

Ove teške odluke naći će se pred srbijanskim premijerom Aleksandrom Vučićem po povratku iz Norveške, a narednih dana Srbija će voditi žestoku diplomatsku ofanzivu na East Riveru, ali i u Beogradu, preko ambasadora ključnih zemalja, kako bi pokušala objasniti svoje stavove.

Prema diplomatskim izvorima lista, Velika Britanija od stalnih članica Vijeća sigurnosti može računa kako će rezoluciju, čije se usvajanje planira 7. jula, podržati SAD i Francuska, a također ima i snažnu “glasačku mašinu” među deset nestalnih članica Vijeća sigurnosti.

Podršku Srbiji, s druge strane, mogla bi putem veta pružiti Rusija, dok se procjenjuje da će Kina, najvjerojatnije biti suzdržana.

Ruska rampa rezoluciji u Vijeću sigurnosti, po mnogim procjenama, povlači za sobom i određena očekivanja Moskve: da se Srbija ne priključi NATO, da ostane dosljedna odluci o neuvođenju sankcija Moskvi, da dozvoli nove ruske investicije i da, kao predsjedavajuća OESS-om, pruži pomoć Kremlju u rješavanju ukrajinske krize, pišu Novosti.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE