Dug 40 miliona KM: Ostaju li rudari u Zenici bez zdravstvenog osiguranja

534

Zbog nedovoljne proizvodnje uglja, Rudnik mrkog uglja Zenica (RMU) nema uslove za izmirenje duga i uplate doprinosa za zdravstveno osiguranje svojim uposlenicima.

Tim povodom održan je i sastanak predstavnika uprave RMU, sa predstavnicima Zavoda zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona i predstavnika sindikata RMU Zenica.

Nakon sastanka iz  uprave RMU Zenica naglasili su kako trenutni dug za zdravstveno osiguranje koji iznosi oko 40 miliona KM nisu u stanju izmiriti sve dok se ne omogući puna proizvodna funkcija u jamama, a posebno dok se u proizvodnju ne uvede sistem otkopavanja uglja sa “širokim čelom” u jami Raspotočje.

Iz uprave zeničkog rudnika također naglašavaju kako trenutna proizvodnja u jamama jedva bude dovoljna za isplate plaća i toplih obroka, te proizvodne troškove, ali da su svjesni dugovanja, te da će čim bude prilike započeti sa reprogramom duga.

Pored svega navedenog članove sindikata RMU Zenica najviše zabrinjava činjenica da bi zbog upozorenja Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK moglo uskoro doći do prekida ovjera zdravstvenih knjižica, što bi dodatno zakomplikovalo cjelokupnu situaciju.

visoko.ba/faktor.ba