Naslovnica BiH Politika Dunović: BiH ...

Dunović: BiH treba građanski koncept, država nema političku scenu već interesne grupe

Kriza vlasti je očita na svim nivoima i to je u BiH postalo uobičajeno stanje. BiH nema političku scenu već interesne grupe i postoji kriza u njihovim odnosima, istakao je gostujući u Dnevniku TV1 potpredsjednik FBiH Milan Dunović.

51
PODIJELI

“Kada se prave koalicije u normalnim, demokratskim društvima, one su zasnovane na zajedničkim političkim ciljevima, a da je u vrhu dobrobit države. U BiH to godinama nije slučaj i zato nakon formiranja koalicije zapadaju u krizu“, poručio je Dunović u Dnevniku TV1.

Većine u parlamentima se pronalaze od zakona do zakona, nastavio je potpredsjednik FBiH.

“Odnosno od interesa do interesa, kako stranačkog, tako interesa lidera političkih opcija. Građani zaslužuju bolje, političke koalicije. To smo svi i zaboravili da bi tako trebalo biti“, smatra Dunović.

Osvrnuo se i na izmjene Izbornog zakona koje je predložio HDZ, a za koje je Ustavni sud BiH odlučio da mogu nastaviti put u parlamentarnoj proceduri. Žele nacionalnu podjelu, smatra.

“Po tom prijedlogu Hrvati iz Sarajeva ne postoje. Čak ni iz Srednje Bosne nemaju vrijednostz kao iz Hercegovine. A da ne govorimo o pravima drugih. Ako do izmjena ne dođe, mislim da će HDZ tražiti da CIK primjeni popis iz 2013. koji će imati isti rezultat, da građani ne vrijede isto na svakom dijelu države“, kaže Dunović.

Za loš položaj i Srba u FBiH, ali i svih građana, odgovorni su ljudi na vlasti, poručio je potpredsjednik.

“Postoji trend koji traje od kraja rata, da političke elite u nacionalnim strankama nastavljaju procese koji rezultiraju nesigurnošću i gdje građani koji su na određenom dijelu manjina postaju nesigurni i dovode se u manjinski položaj gdje se stvaraju i subjektivni problemi. Treba da počnemo govoriti o individualnim pravima. Ne vidimo da su svi ugroženi svugdje. Građanski koncept, koji zagovaraju i neke države EU, rješava taj problem. On daje pravo kao građaninu. Ostalo su kolektivna prava koja ne bi bila ugrožena“, smatra Dunović.

vijesti.ba/visoko.co.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.