ZanimljivostiDuži život uz dvije šoljice kafe dnevno

Duži život uz dvije šoljice kafe dnevno

Kafa, ipak, produžava život, pokazuju dvije velike naučne studije.

Jedna studija obuhvatila je više od 520.000 ljudi u deset evropskih zemalja, čime je postala do sada najveće istraživanje o povezanosti kafe i smrtnosti.

Ispostavilo se da kafa može znatno produžiti život ljudima. Druga studija obuhvatila je 185.000 Afroamerikanaca, Indijanaca, Havajaca, japanskih Amerikanaca, bijelaca i drugih, te pokazala da kafa produžava život.

Ljudi drugačijih životnih navika iz različitih zemalja koji su pili dvije do četiri šoljice kafe dnevno, pripremljene na različite načine, imali su 18 odsto niži rizik od smrti – od srčanih, disajnih i bubrežnih bolesti, te karcinoma, moždanog udara i dijabetesa.

Obje studije objavljene su u prestižnom naučnom časopisu Annals of Internal Medicine.

Kafa je složena mješavina, a neki od sastojaka imaju biološki efekat, ističe Mark Ginteriz Škole javnog zdravlja Imperijalnog koledža u Velikoj Britaniji.

Obje studije pokazuju da kafa produžava život i pušačima i nepušačima, ali da to treba uzeti sa rezervom, jer je poznata štetnost pušenja, napominje Ginter.

radiosarajevo.ba/visoko.ba

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE