KolumneDžaba se "perete" jedno od drugog, isti ste, i snosite najveću odgovornost...

Džaba se “perete” jedno od drugog, isti ste, i snosite najveću odgovornost za sve što je Visoko danas

Interesantno je posmatrati sa distance kako stvarna i aktuelna vlast kojoj je narod dao mandat, u trenutku kada su se raspali na dvije struje, pokušavaju svaljivati odgovornost za četverogodišnji nerad jedni na druge. Potpuno je jasno da OO SDA Visoko vrši pritisak na svog dojučerašnjeg najjačeg političkog kadra, bar se tako javno pričalo kako u intelektualnom tako i u pojavnom smislu, i da je sada zasipaju i na nju adresiraju sve ono što u Visokom ne valja. Međutim ta jeftina priča i politikanstvo na koje su birači pali prije četiri godine kada je isti scenarij bio sa prethodnim SDA načelnikom je izlizan i kao birač moraš biti talentovano glup da dva puta pušiš istu foru.

Zakonodavna vlast + Izvršna vlast + načelnik općine = OO SDA Visoko i njen predsjednik koji je režiser svega dobrog i lošeg što se u Visokom dešavalo u ove četiri godine. Nema opravdanja i nema tog nametnutog razmišljanja koje može oprati predsjednika ove stranke, dakle stvarnu vlast, i njegov proizvod “brend” načelnicu od odgovornosti. Između njih dvoje u političkom, pojavnom i intelektualnom smislu mora da stoji znak jednakosti za sve što se desilo do sada i što će se dešavati u Visokom do Lokalnih izbora.

Krenimo redom. Prvo onaj “Oktobarski ekonomski forum” koji se desio u još neotvorenom “Suša Centru” 2012.godine. Tada je bilo 150 domaćih učesnika i 70 sa sumnjivim referencama iz Republike Turske, a namjera je bila da naši privrednici predstave svoje proizvode i investicione projekte, i da nađu potencijalnog partnera iz Republike Turske. Predsjednica ovog od miljea OEF-a je bila niko drugi do Amra Babić. Taj smiješni skup je trebao da bude tradicionalni i od toga naravno nikad više nije bilo ništa. Ne treba puno pameti da se zna ko je stajao iza jednog ovakvog infantilnog izleta. Epilog svega-propao projekat koji se nikad više nije desio.

U propale projekte i predizborne laži, neispunjena obećanja svrstavamo redom: Kraljeva brda, voda za cijeli općinu, pješačka zona u centru grada, podzemne garaže sa pet etaža, mini hidrocentrale, brana na rijeci Fojnici, vještačko jezero i formiranje društva kajakaša, pretvaranje KTK u Prijekom u muzej, biciklističke staze, putevi kroz svako selo, općinska deponija smeća, borba protiv nepotizma i uhljbljavanja stranačkih kadrova, transparentnost u radu, rušenje načelničkog despotizma, naše visočko porodilište, sigurne ulice, manje kriminala i droge, zakon i odgovorno trošenje budžetskih sredstava, nove investicije i više radnih mjesta, infrastruktura 21.vijeka, lokalna vlast kao servis građanima, liječenje po vlastitom izboru, turizam, masovno zapošljavanje, dostojanstvo boraca i njihovih porodica …. itd … itd …

Da li danas četiri godine kasnije Visoko izgleda ovako kako su obećali?

Bez obzira koji je vaš odgovor, za sve dobro i sve loše u Visokom u posljednje četiri godine najodgovorniji su Halim Zukić i Amra Babić i između njih mora da stoji znak jednakosti po pitanju odgovornosti. Sve mimo toga je mazanje očiju glupanima i bezličnom biračkom tijelu koje se prodaje za razmućen sok i peticu ćevapa.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE