BiHPolitikaDžaferović: Samoproglašeni promicatelji EU vrijednosti bi trebali početi poštivati te vrijednosti

Džaferović: Samoproglašeni promicatelji EU vrijednosti bi trebali početi poštivati te vrijednosti

U tom periodu, podsjetio je, deblokiran je EU i NATO put BiH, pokretnute su brojne reforme, a u svemu tome Vijeće ministara BiH ima ključnu ulogu.

“Odbijanje Izvještaja produkt je puste politizacije odnosa unutar Parlamenta BiH, pa i u samoj državi”, ocijenio je predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH, konstatujući da što se njega lično tiče Izvještaj, iako nije formalno usvojen, dobio je prolaznu ocjenu na osnovu svega što je predstavljeno.

Kako je ocijenio, bilo bi mnogo teže da je negativna ocjena za Izvještaj produkt nerada Vijeća ministara BiH.

Osvrćući se na eventualnu inicijativu za smjenu Vijeća ministara BiH, Džaferović je rekao da je to, prema Poslovniku Parlamenta BiH, moguća opcija ukoliko je pokrene osam poslanika. Osim u Predstavničkom, inicijativa treba dobiti podršku i u Domu naroda, a zatim mora biti upućena u Vijeće ministara BiH i Predsjedništvo BiH.

“Gledajući na konstalaciju političkih odnosa u BiH, sa nekim stepenom vjerovatnoće mogu da zaključim da jedna takva inicijativa ne bi mogla proći kroz Parlament BiH”, naglasio je Džaferović.

Komentarišući stanje i polemike u vezi sa OSA-om, on je potcrtao da ova agencija radi u skladu sa zakonom , te da podnosi izvještaje institucijama kojima je dužna da ih podnosi, kao i da sarađuje sa institucijama sa kojima je dužna to da radi, isključivo prema Zakonu o OSA-i.

“Možemo kazati da od institucija koje imaju zakonsku obavezu da nadziru i prate rad nad OSA-om, mi nimo dobili nijedan progovor i zamjerku. Na osnovu toga mogu zaključiti da OSA radi svoj posao profesionalno i u skladu sa zakonom, izvršavajući vrlo važne i bitne nadležnosti kada je u pitanju BiH. Ovo što se sada dešava je pokušaj nekih političkih stranaka da tu agenciju stave pod svoju političku kontrolu. U tome je sav problem sa kojima se mi suočavamo”, smatra Džaferović.

Kako je naveo, toliko se ogrezlo u tim namjerama da su se počeli praviti falsifikati.

“Postoje ozbiljne sumnje da je Nikola Špirić potpisao nešto što Parlamentarna komisija za nadzor nad radom OSA-e nije usvojila. Prema tome, umjesto da se ovim pitanjem bavi Tužilaštvo BiH, a bavio se Predstavnički dom Parlamenta BiH i na osnovu toga razriješio Špirića, mi imamo stalne nasrtaje i napada kada je u pitanju OSA “, poručio je Džaferović.

Nakon što je Špirić smijenjen, SNSD-ovi parlamentarci najavili su povlačenje iz svih parlamentarnih komisija, a ustaljena je praksa da bojkotuju sjednice.

“Njihovo ponašanje je protivno Ustavu, protivno je poslovnicima oba doma Parlamenta BiH. Poslanici imaju pravo i obavezu da učestvuju u radu Parlamenta, kako na sjednicama, tako i u stalnim i privremenim radnim tijelima. Svako ko ne izvršava te obaveze, snosiće odgovornost prema građanima koji su ih birali. Građani ih nisu izabrali da ne dolaze na sjednice Parlamenta, da ne rade svoj posao u komisijama”, rekao je, između ostalog, Džaferović.

On smatra da bi pravi odgovor na ovakvo ponašanje bio pristup prema kojem bi određeni broj neopravdanih nedolazaka na sjednice povlačio gubitak statusa poslanika u Parlamentu.

Osvrnuo se i na sastanak u Mostaru čiji je inicijator bio lider HDZ-a BiH Dragan Čović, a koji je otkazan.

Nije bilo smisla da predsjednik SDA ide na sastanak koji je sazvao predjednik HDZ BiH, poručio je Džaferović. Radilo se, ocjena je, o sastanku koji nema smisla.

“To je sastanak koji ne bi donio ništa za BiH, pa se predsjednik SDA Bakir Izetbegović odlučio da ne ide. Treba razgovarati u institucijama BiH, prije svih u Predsjedništvu. Država ima problema koji zahtjevaju sastanke lidera, ali to treba biti format parlamentarne većine na nivou BiH“, smatra Džaferović.

Može to, tvrdi, biti i širi format, odnosno sastanak stranaka koje su potpisale 2015. izjavu o ubrzanom pristupu BiH EU.

“To su predsjednici svih parlamentarnih stranaka. Ako do takvog sastanka dođe, SDA će biti ta koja će i inicirati te sastanke“, kategoričan je Džaferović.

Komentirao je i predložene izmjene Izbornog zakona, koje je u parlamentarnu proceduru uputio HDZ BiH. Kaže, nažalost, usvojene su u državnom Domu naroda.

“I to tako što su za njega glasali u Klubu Hrvata, te delegati Kluba Srba iz SNSD-a. To je nešto što je neprihvatljivo za BiH, što ne samo da potvrđuje postojeću diskriminaciju, već dodatno istu proširuje i produbljuje. To je za nas neprihvatljivo kada je u pitanju Predsjedništvo BiH, a Dom naroda se uopšte i ne rješava. nema ustavne reforme Predsjedništva i Doma naroda, bez dosljedne implementacije presude Evropskog suda za ljudska prava“, rekao je Džaferović.

Epitet promicatelja evropskih vrijednosti, na kojem insistira predsjendik HDZ BiH Dragan Čović, stiče se predanim radom i poštivanjem evropskih vrijednosti.

“Jedna od njih je poštivanje odluka Suda za ljudska prava. Neka se na tom planu pokažu. neprihvatljiva su za nas i rješenja koja se tiču provedbe odluka Ustavnog suda po pitanju federalnog Doma naroda, ali i pitanje Mostara. Predloženo je na način koji odgovara HDZ-u. Ne možemo prihvatiti da, recimo iz Sarajeva, nema niti jednog Hrvata u Domu naroda“, objasnio je Džaferović.

Mostar ne može biti uređen tako da se u gradu uspostavi trajna dominacija HDZ BiH.

“Mostar mora biti jedinstven i mora se osigurati ravnopravnost svih naroda i građana. Ne smije biti dominacije bilo koga. Zbog svega, ta rješenja nećemo podržati u Zastupničkom domu. Vjerujem da neće biti ni usvojena“, kaže predsjedavajući državnog Zastupničkog doma.

Vlast u BiH se ne tvori samo na osnovu izbornog rezultata, poručio je, već i na osnovu ustavne pozicije naroda i ostalih.

“Niko neće moći dobiti ono što je izvan ustava FBiH i BiH. HDZ ide izvan toga i moraju znati da nikada neće moći ostvariti ništa što ide izvan ustava. Mostar je dejtonsko pitanje. Jasni su uspostavljeni principi i oni se moraju poštovati. To su rješenja koja će SDA ponuditi u proceduru nakon okončanja procedure u vezi s prijedlozima HDZ“, zaključio je Džeferović.

vijesti.ba/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE