BiHPolitikaDžaferović: U slučaju vojne imovine vlast RS nedopustivo miješa pojmove teritorijalnog omjera...

Džaferović: U slučaju vojne imovine vlast RS nedopustivo miješa pojmove teritorijalnog omjera i prava na vlasništvo

Pravobranilaštvo RS u septembru 2016. godine uložilo je apelaciju Ustavnom sudu BiH i zatražilo odgodu izvršenja Odluke Apelacionog vijeća Suda BiH kojom je naloženo da vojna imovina u Han Pijesku – objekat Veliki Žep, bude uknjižena na BiH.

Džaferović podsjeća da je Sud BiH utvrdio da je nepokretna vojna imovina u vlasništvu BiH i naložio njeno knjiženje na državu, te je shodno tome odluka Ustavnog suda da odbaci apelaciju RS bila očekivana.

“To je trebalo biti tako i nikako drugačije”, potcrtava on.

Predsjedavajući Predstavničkog doma napominje da, prema Sporazumu o sukcesiji, sva nepokretna vojna imovina bivše Jugoslavije, koja se nalazi na teritoriji novonastalih država, vlasništvo tih država.

“Stoga je vojna imovina na teritoriji BiH vlasništvo države BiH. Na tom tragu je i odluka Suda BiH, kojom je to utvrđeno kada je u pitanju vojni kompleks Veliki Žep u Han Prijesku”, navodi Džaferović u izjavi za Vijesti.ba.

Upitan da prokomentariše izjavu predsjednika RS Milorada Dodika da odluka Ustavnog suda BiH duboko zadire u temelje Dejtonskog sporazuma, jer prema tom sporazumu RS pripada 49 odsto teritorije, a primjenom ove odluke omjer 49:51 biće narušen, Džaferović ističe da je Ustavni sud BiH u svojoj odluci objasnio i to pitanje.

“Radi se o nedopustivnom miješanju dva razičita pojma: teritorijalni omjer, koji je utvrđen Dejtonskim sporazumom, i pravo na vlasništvo. Država BiH može da bude vlasnik imovine na cijeloj teritoriji BiH, a to je detaljno objašnjeno i u samoj odluci Ustavnog suda BiH. Dakle, ova pravosudna institucija dala je validno objašnjenje i tog dijela pitanja koji se problematizuje u RS”, mišljenja je Džaferović.

Smatra da odluka Ustavnog suda BiH može biti podsticaj za nastavak procesa knjiženja vojne imovine, te da potvrđuje da je ta imovina u vlasništvu BiH.

“To bi konačno trebalo da shvate i vlasti RS, te da konačno počnu provoditi odluke sudova, prije svega, Suda BiH, a onda i Ustavnog suda BiH, a ne da ih stalno iz politikantskih razloga problematizuju. Budući da su odluke sudova konačne i obevezujuće, jedini put je poštivanje i provođenje tih odluka, a ne njihovo osporavanje i stalno problematizovanje. Oni koji to čine, ulaze u sferu izvršenja krivičnog djela koje je propisano Krivičnim zakonom BiH, a tiče se nepoštivanja odluka Suda i Ustavnog suda BiH”, upozorava Džaferović.

vijesti.ba/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE