Lokalne TemePozitivno VisokoDžematlije najstarije visočke džamije posebno se pripremaju za dolazak ramazana

Džematlije najstarije visočke džamije posebno se pripremaju za dolazak ramazana

Svaka džamija i svaki džemat na sebi poseban način se pripremaju za dolazak najvećem muslimanskog mjeseca ramazana. Izuzetak nije ni najstarija visočka džamija, Hadži Ibrahimova ili Pertačka džamija, čije vrijedne džematlije ništa ne prepuštaju slučaju i džamiju, kao i harem sređuju i pripremaju za dolazak „najdražeg gosta“.

pertacka dzamijaPosljednje pripreme i sređivanje džamije zabilježili smo i prilikom obilaska ove džamije, a svako je odrađivao svoje zadatke. Mujezin Kasim Limo na jednoj strani zajedno sa imamom Vedadom ef. Limom brinuo se da osvjetljenje u džamiji bude na nivou, dok smo u haremu zatekli Seada Redžu koji je pripremao vanjski dio džamije za vjernike koji će teravih namaz tokom ovog ramazana klanjati vani.

– Ovo je jedan zaista veliki džemat, a džematlije su kao porodica, tako da prije ramazana organiziramo akcije sređivanja i uređenja džamije, da bismo što spremniji dočekali sveti mjesec ramazan. Vrijedne žene očiste i srede unutrašnjost džamije, dok se mi muški pobrinemo za one malo teže poslove, kao i uređenje harema, jer veliki broj vjernika u ove ljetne mjesece voli da teravih namaz klanja vani. – kazao nam je imam džamije Vedad ef. Limo.

pertacka dzamija 4Posebnost ove džamije leži i u činjenici da se svakoga jutra na sehurskoj mukabeli okupi veliki broj vjernika, kojih bude i više od 50, što je zaista pažnje vrijedan broj, a za sve njih u drugoj polovini ramazana bude organiziran i zajednički iftar, te ramazansko sijelo i druženje.

– Posebno mi je drago istaknuti kako za vrijeme ramazana naša džamija bude uvijek ispunjena, a među vjernicima je veliki broj mladih ljudi, posebno na teraviji, što pokazuje da se omladina pronalazi sve više u vjeri, a to je dobar znak i za samo društvo. Još nešto imamo po čemu smo posebni, a to je obuka za odrasle u učenju Kur'ana, tako da imamo veliki broj odraslih i starijih osoba koje se obučavaju u učenju Kur'ana, a nakon uspješne obuke postanu redovni i na mukabeli. – kazao nam je efendija Limo.

pertacka dzamija2


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE