ZDKEBRD: Zenica u programu Zeleni gradovi

EBRD: Zenica u programu Zeleni gradovi

Zamjenica direktora Evropske banke za obnovu i razvoj za lokalnu i okolinsku infrastrukturu, Lin O’Grady, sa saradnicima, razgovarala je jučer sa gradonačelnikom Zenice, Fuadom Kasumovićem, o projektu Zeleni gradovi, koji će ova institucija realizovati u narednih šest mjeseci na području tri bh. grada, Sarajeva, Banjaluke i Zenice.

Zvanično je potvrđeno da Zenica ulazi u Program zelenih investicija EBRD-a, koji je primarno fokusiran na zemlje Zapadnog Balkana.

– To podrazumijeva šestomjesečni period istraživanja glavnih ekoloških izazova s kojima se Grad suočava, a zatim i finansijsku podršku Evropske banke za obnovu i razvoj konkretnim okolinskim projektima, od najveće koristi za Grad Zenicu, – precizirala je nakon sastanka sa gradonačelnikom zamjenica direktora Evropske banke za obnovu i razvoj za lokalnu i okolinsku infrastrukturu, Lin O’Grady.

– Nakon boravka evropskih ambasadora u posjeti Gradskoj upravi, ovo je konkretna najava realizacije pomoći Evropske unije Gradu Zenici. Podrazumijevat će realizaciju više projekata, uključujući, kako nam je danas potvrđeno, projekat energetske učinkovitosti u zeničkoj Kantonalnoj bolnici, koji je ova Gradska uprava kandidovala EBRD-u na našem prethodnom sastanku, te projekt sakupljanja i prečišćavanja otpadnih voda, – izjavio je ovom prilikom gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović.

On je precizirao da će Zenica u programu Zeleni gradovi, između ostalog, imati podršku u projektu uspostavljanja sistema plinskog daljinskog grijanja. Projekti, koji će biti identifikovani u prvoj fazi ove saradnje, biće finansirani iz grant sredstava Evropske banke za obnovu i razvoj, uz podršku Gradske uprave.

 

 

Visoko.co.ba/Rtvze.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE