ZDKPrivredaEko forum Zenica upozorava na dioksin u kokošijim jajima

Eko forum Zenica upozorava na dioksin u kokošijim jajima

Prekomjerno zagađenje zraka tla i vode na području Zenice za posljedicu ima i prisustvo toksičnih materija u poljoprivrednim proizvodima. Potvrđuju to i prvi rezultati istraživanja koje su u proteklih pola godine radili aktivisti nevladine organizacije Arnika iz Praga, partnera zeničkog Eko foruma.

Preliminarni rezultati ispitivanja prisustva opasnih materija u poljoprivrednim proizvodima proizvedenim na području šest naselja koja graniče sa kompanijom Arcelor Mittal, konkretno kokošijim jajima, upozoravajući su.

“Analize su pokazale povišen sadržaj postojanih organskih polutanata – diokisina, koji su vrlo toksični i koji čine te poljoprivredne proizvode neupotrebljivim”, upozorava Samir Lemeš, član Upravnog odbora Eko foruma Zenica.

Ova ispitivanja su rađena u okviru zajedničkog projekta zeničkog Eko foruma i nevladine organizacije Arnika iz Praga. Cilj je prikupiti vjerodostojne podatke koji će animirati odgovorne na poduzimanje potrebnih mjera zaštite zdravlja stanovništva od prekomjernog zagađenja.

Slična istraživanja Arnika provodi u još nekoliko zemalja.

“Ono što su ovi rezultati pokazali je da nije dovoljno uraditi samo jedno istraživanje – zato će zaključak biti da organi vlasti treba da provedu slična istraživanja na malo širem području i u dužem vremenskom razdoblju”, objašnjava Martin Slasky, predstavnik Arnike.

Svjesni da zbog prekomjernog zagađenja zraka, tla i vode rezultati istraživanja i nisu mogli biti drugačiji, građani naselja uz Arcelor Mittal, koji su i ranije tužbama zatražili zaštitu zbog zagađenja, još energičnije insistiraju da institucije vlasti prestanu ignorisati ovu situaciju.

“Tražimo da država radi svoj dio posla i molim ih, ispred svoje lokalne zajednice, da nas sačuva ovo malo što nas je ostalo ovdje”, kaže Omer Pojskić, predsjednik MZ Donja Gračanica.

U međuvremenu, aktivisti Eko foruma i Arnike građane na javnim tribinama upozoravaju i na posljedice koje po ljudsko zdravlje imaju u kokošijim jajima pronađene toksične materije, ali i o mogućim oblicima pravne zaštite, odnosno tužbe za naknadu štete od zagađivača.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE