BiHPrivredaVečernji list: Ekonomski najznačajniji voćarski proizvod u BiH postala je malina

Večernji list: Ekonomski najznačajniji voćarski proizvod u BiH postala je malina

Nedavno smo pisali o zanimanju ljudi s juga Hercegovine za proizvodnjom malina što bi nakon duhana i smilja bila nova kultura koja bi mogla donijeti zaradu i sigurnost ovdašnjim ljudima. A da maline mogu uspjeti i na jugu Hercegovine i da će prehrambeni gigant, jedan od najjačih u BiH, Klas, povećavati kapacitete otkupa i investirati u linije prerade u cilju proizvodnje finalnih proizvoda, potvrdio je za Večernji list BiH direktor ovog giganta Rusmir Hrvić. Za iduću godinu najavljene su i nove mjere suradnje malinara s ovim gigantom, piše Večernji list BiH.

Kreditne linije

– Sljedeće godine Klas planira podići rasadnik jagodičastog voća iz kojeg će proizvođači biti opskrbljivani kvalitetnim i zdravstveno ispravnim sadnicama što je jamstvo postizanja visokih prinosa maline dulji niz godina. Klas će sa svakim proizvođačem zaključiti ugovor o otkupu i stručnom nadzoru na dulje razdoblje.

U suradnji s bankama koje bi pratile ovaj projekt planirano je i uvođenje kreditnih linija s grace razdobljem do prve berbe za sadnice, naslon-žicu, zaštitna sredstva, prskalice, sustave za navodnjavanje. Poljoprivredni proizvođači u osnovi trebaju ispunjavati određene uvjete. Trebaju imati dovoljno pogodnog zemljišta za uzgoj malina te osigurati kvalitetan stajnjak u domaćinstvu ili kupnjom. Nužno je i čvrsto opredjeljenje za profesionalno bavljenje proizvodnjom voća. Osim toga, važno je imati članove za berbu maline (za dva dunuma potrebna su četiri člana). Oni trebaju imaju dobre rezultate u dosadašnjoj poljoprivrednoj proizvodnji te uživati ugled, poštovanje i povjerenje u mjestu življenja.

Tomu treba dodati i zainteresiranost za stalnu stručnu obuku i suradnju s nositeljima proizvodnje i plasmana na korektnim poslovnim osnovama. Prioritet imaju proizvođači koji žive od poljoprivredne proizvodnje, oni grupirani na užoj lokaciji u skupini od 10 malinara i više, a u cilju što bolje stručne suradnje i racionalnije organizacije berbe i preuzimanja maline, govori nam ovaj uspješni gospodarstvenik. S obzirom da masovnija proizvodnja malina do sada nije zabilježena na jugu Hercegovine gdje se dosta razmišlja o toj sadnji, Hrvić je rekao sljedeće.

– Uzgoj malina je moguć na jugu Hercegovine, ali uz dodatnu zaštitu od vrućina karakterističnih za mediteransku klimu kakva vlada na tom području, kao i više vode kojom bi se nadoknadila potrebna vlažnost zemljišta. BiH ima povoljne zemljišne i klimatske uvjete za intenzivnu proizvodnju malina (redovit i obilan rod duži niz godina s visokim postotkom plodova prve kvalitete.

Robna proizvodnja maline u BiH počela je krajem sedamdesetih godina prošlog stoljeća, točnije na ruralnom prostoru Zvornika i Bratunca. Od 2001. godine proizvodnja malina se proširila na cijelo područje BiH, a najviše na područja Srednjobosanske, Zeničko-dobojske, Sarajevske i Unsko-sanske županije.

Dobre cijene na tržištu

Malina se uglavnom uzgaja na malim parcelama na posjedima poljoprivrednika gdje je i postala najvažnija voćarska kultura, ističe Hrvić. BiH s godišnjom proizvodnjom od 10.000 tona malina zauzima dvanaesto mjesto u svijetu kao zemlja izvoznica ovog voćam što je smješta u sam vrh u regiji. – Zahvaljujući dobroj cijeni i sigurnom otkupu posljednjih godina, malina je postala ekonomski najznačajniji voćarski proizvod u našoj državi. Proizvodnja se i dalje povećava jer je zanimanje poljoprivrednika za ovom proizvodnjom iz godine u godinu sve veće. Uzgoj malina je već sada unosan posao, jer je u Europi i svijetu sve veća potražnja za jagodičastim voćem. Osim toga, malina je deficitaran proizvod u odnosu na ostalo jagodičasto voće. Također, cijene i potražnja za smrznutom malinom u izvozu su do 50 posto veće u odnosu na ostalo jagodičasto voće. Klas je ove godine otkupio 1100 tona visokokvalitetne maline, a naše maline izvozimo na tržišta Japana, Turske, Europske unije i drugih zemalja. Planirano je povećanje kapaciteta kao i investiranje u linije prerade u cilju proizvodnje finalnih proizovda pod brendom Klas, zaključio je Hrvić.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE