ZDKPolitikaElvir Rožajac: Federacija mora pomoći ugroženim općinama

Elvir Rožajac: Federacija mora pomoći ugroženim općinama

Nakon jučerašnje vanredne sjednice Općinskog vijeća Vareš zbog blokade računa općine, oglasio se i vijećnik Naše stranke, Elvir Rožajac. Rožajac podvlači da su vijećnici i načelnik bili spremni podnijeti ostavke, te da je ova sjednica bila upozorenje, posebno prema vlastima na višim razinama da je potrebno reagirati i spasiti varešku općinu koja je na rubu kolapsa.

„Računi su nam blokirani, a nemate nikakvog odgovora na konkretne prijedloge koji dolaze od nas kao općinskih vijećnika. Zamislite apsurda da je iz Vareša prebačeno sjedište Šumskog privrednog društva u Zavidoviće, gdje je očigledno riječ o favoriziranju pojedinih općina. Isto tako, dok je Zeničko-dobojski kanton omogućio građanima Olova da se liječe u Sarajevu, nema ni naznaka da će vlasti podržati našu inicijativu da se isto uradi za Vareš“, kazao je Rožajac.

„Za trideset dana je zakazan nastavak vanredne sjednice. Mi moramo zajedno sa drugim ugroženim općinama ići prema Parlamentu Federacije, te tražiti konkrenta rješenja. Konačno, potrebna su posebna budžetska izdavajanja za osiguranje ravnomjernog regionalnog razvoja te podrške jedinicama lokalne samouprave koja se suočavaju sa nagomilanim obavezama. Najgore je što nas sada stižu dugovi koji su se nakupili iz prošlih mandata, odgovornosti nema, a obaveze ostaju“, zaključio je Rožajac.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE