SvijetAfrikaEpidemija meningitisa u Nigeriji: Umrlo najmanje 328 osoba

Epidemija meningitisa u Nigeriji: Umrlo najmanje 328 osoba

Ovu informaciju potvrdio je ministar zdravstva u Nigeriji Isaac Odewole, kazavši da je najmanje 328 osoba umrlo u posljednjih nekoliko sedmica.

Dodao je kako je nastavljena saradnja njegove zemlje sa predstavnicima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i Fonda Ujedinjenih naroda za djecu (UNICEF), kako bi u Nigeriju bila dostavljena neophodna medicinska oprema.

Nadležne službe apelirale su na građane da se u što kraćem roku jave u bolnice radi rutinskih kontrola koje se provode u okviru suzbijanja opake bolesti.

Posljednja epidemija meningitisa u Nigeriji zabilježena je prošle godine kada su umrle 33 oboljele osobe, a godinu ranije je epidemija odnijela najmanje 131 život u toj zemlji.

Meningitis je bolest karakterizirana upalom ovojnica mozga (meninga) i kičmene moždine. Uzrokuju ga virusi, bakterije, gljivice i iritativno djelovanje hemijskih supstanci. Liječi se isključivo hospitalizacijom, a terapija ovisi o uzročniku bolesti.

vijesti.ba/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE