SvijetEvropaErdogan tokom posjete Zaljevu podržao inicijativu mirnog rješavanja krize

Erdogan tokom posjete Zaljevu podržao inicijativu mirnog rješavanja krize

Turski predsjednik je jučer i danas boravio u službenoj posjeti Saudijskoj Arabiji, Kuvajtu i Kataru i sa tamošnjim liderima razgovarao o aktuelnoj krizi u toj regiji.

Tokom posjeta, osim o bilateralnim odnosima razgovarano je i o situacijama u Siriji i Iraku, ali i borbi protiv terorizma.

“Predsjednik Erdogan je sa sagovornicima u Zaljevu postigao saglasnost o neophodnosti nastavka inicijative prevazilaženja aktuelne krize pregovorima i dijalogom“, izjavio je Kalin u pisanom saopćenju.

Kalin je dodao kako je naglašeno to da islamske zemlje trebaju zajedno djelovati, a dogovoreno je i jačanje postojećih odnosa u sektorima turizma, odbrambene industrije  i drugih.

Kriza u Zaljevu eskalirala je 5. juna kada su vlasti Saudijske Arabije, Bahreina, Egipta, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Jemena prekinule diplomatske odnose i blokirale granice Katara. Katar se tereti za podršku terorizmu, što zvanična Doha negira i ocjenjuje neutemeljenim optužbama. Susjedni Kuvajt pokrenuo je inicijativu u pravcu rješavanja te krize.

vijesti.ba/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE