SvijetBliski istokErdogan: Ustavne promjene skidaju okove s ruku Turske

Erdogan: Ustavne promjene skidaju okove s ruku Turske

Erdogan je danas govorio na skupu u Aksarayu, u centralnoj  Turskoj, na ceremoniji otvaranja prvog turskog postrojenja za deponovanje prirodnog gasa ispod jezera Tuz.

Tom prilikom osvrnuo se na aktuelna dešavanja, kao i na raspisivanje referendum u uvođenju predsjedničkog sistema u njegovoj zemlji.

Erdogan je kazao kako su “ruke Turske trenutnim sistemom vlasti okovane”, te dodao kako će narod na referendumu odlučiti da li želi da se ti okovi konačno skinu.

“Turska se nalazi na jednoj važnoj raskrsnici kada je u pitanju promjena sistema vođenja države. Danas, prije nego sam došao ovdje, sam stavio svoj potpis i taj proces je počeo. Narod će 16. aprila izaći na birališta i donijeti svoju odluku”, rekao je Erdogan.

Kazao je kako se turski narod 15. jula suprotstavio tenkovima, avionima F-16 i helikopterima, te dodao kako i “da” na predstojećem referendumu 16. aprila predstavlja isti taj slijed.

“Predsjednički sistem koji će donijeti ustavne promjene će ojačati našu borbu za ostvarivanje ciljeva a istovremeno i zaštiti jedinstvo, zajedništvo i bratstvo Republike Turske”, rekao je Erdogan.

Dodao je kako u novom sistemu postoji jedan autoritet, te da je pogrešno što ga neki upoređuju sa onim u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

“Ne, ovo se zove turski tip predsjedničkog sistema vlasti. Mi donosimo jedan različit sistem u kojem će predsjednik aktivno imati svoju partiju. Hoćemo li na to kazati ‘da’?”, poručio je Erdogan.

Osim Erdogana, svečanom otvorenju u Aksarayu u prisustvu desetina hiljada građana prisustvovali su i premijer Binali Yildirim, ministar energetike i prirodnih resursa Berat Albayrak, poslanici u turskom parlamentu, predstavnici diplomatskog kora, privrednici i druge zvanice.

Direktor Turske transportne kompanije za prodaju i distribuciju prirodnog gasa (BOTAS) Burhan Ozcan izjavio je ranije kako je projekat koštao oko 700 miliona dolara.  Ozcan je rekao kako se 40 kilometara južno od jezera Tuz, u mjestu Sultanhani na dubini od 1.100-1.400 metara nalazi 12 jama (vještačkih pećina) koje imaju fizičku zapreminu između 630.000 i 750.000 kubnih metara.

Pojasnio je da završetkom ovih 12 jama bit će dobiven kapacitet od 1,2 milijarde kubnih metara prirodnih gasa. Dodao je kako će na taj način dnevno biti moguće dostaviti maksimalno 44 miliona kubnih metara gasa.

 

vijesti.ba/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE