SvijetEvropaEU će odgovoriti ako američke sankcije naštete evropskim kompanijama

EU će odgovoriti ako američke sankcije naštete evropskim kompanijama

Nakon što je predsjednik SAD-a Donald Trump potpisao mjere izglasane u Kongresu, Juncker je rekao da će EU poduzeti protumjere ako sankcije SAD-a naštete evropskim kompanijama uključenim u naftne i plinske projekte s Rusijom.

“Mi smo spremni, mi moramo braniti naše ekonomske interese spram Sjedinjenih Država, i to ćemo učiniti”, rekao je Juncker po transkriptu koji je objavila njegova služba za odnose s medijima.

Mjere SAD-a, koje je Trump nevoljko prihvatio, razljutile su dužnosnike EU-a koji ocjenjuju da one predstavljaju raskid transatlantskog jedinstva u odgovoru Zapada na rusku aneksiju ukrajinskog Krima 2014. i podršku separatistima na istoku Ukrajine.

Juncker je njemačkoj radio postaji rekao da je ključno djelovati koordinirano sa SAD-om kako bi se osigurala učinkovitost sankcija.

Po dokumentu EU-a koji je na uvid dobila agencija Reuters, u slučaju da diplomatija ne uspije, Unija je spremna iskoristiti regulativu EU-a koja joj dopušta da brani svoje kompanije protiv primjene ekstrateritorijalnih mjera SAD-a.

Bruxelles također ima planove uložiti žalbu Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, prenosi Hina.

vijesti.ba/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE