SvijetEvropaEU na listu sankcija Sjevernoj Koreji dodala devet osoba i četiri pravna...

EU na listu sankcija Sjevernoj Koreji dodala devet osoba i četiri pravna lica

Vijeće Evropske unije je saopćilo kako su, u skladu sa odlukama Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda (VSUN), Sjevernoj Koreji pooštrene sankcije.

Na proširenoj listi sankcija Evropske unije nalazi se 50 pravnih lica i 62 osobe čija je imovina zaleđena i/ili je donesena zabrana izdavanja vize.

”Na UN-ovoj listi pod restriktivnim mjerama nalaze se 62 osobe i 50 pravnih lica. Dodatno, na zasebnoj listi EU nalazi se 41 osoba i sedam pravnih lica”, saopćeno je iz Vijeća EU.

Osim toga, Vijeće u skladu sa odlukama VSUN-a radi na primjeni dodatnih sankcija Sjevernoj Koreji.

Prve sankcije EU je Sjevernoj Koreji uvela 2006. godine. Zabranjena je trgovina oružjem sa tom zemljom, kao i obezbjeđivanje proizvoda, usluga i tehnologije koja će doprinijeti razvoju sjevernokorejske tehnologije balističkih projektila.

vijesti.ba/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE