SvijetEvropaEU prijeti da će odgoditi pregovore o Brexitu za cijelu godinu

EU prijeti da će odgoditi pregovore o Brexitu za cijelu godinu

Britanskoj premijerki Theresi May je poručeno iz Brisela da, ako i dalje bude insistirala na tome da se uporedo sa pregovorima o Brexitu vode pregovori o budućim trgovinskim odnosima, će to značiti da glavni pregovarač Michel Barnier mora dobiti novi mandat. A, to bi, tvrdi „Guardian“, onemogućilo efektivne pregovore za cijelu godinu.

– Ako oni odbijaju pregovore u fazama onda nama treba još godina da napravimo nove smjernice za Barniera – rekao je visoki evropski diplomat, ističući da EU ne razumije stavove Londona.

Lideri 27 država su se dogovorili o načelima pregovora o ‘razvodu’ sa Velikom Britanijom i nemaju namjeru ponovo ta pitanja razmatrati. Početak formalnih pregovora o Brexitu je zakazan za 19. juni, na isti dan kada se očekuje govor britanske kraljice, do kada će se znati da li je May osigurala većinsku podršku za svoj program.

Britanski Odjel za izlazak iz EU (DExEU) je poslao dopis Evropskoj komisiji kojim potvrđuje da su oni spremni i da preliminarni razgovori trebaju početi ove sedmice kako je planirano. Međutim, u Briselu su skeptični u pogledu sposobnosti manjinske vlade Therese May da donosi efektivne odluke. Prijetnja odgodom početka samo pokazuje u kojoj mjeri je Brisel frustriran događanjima u Velikoj Britaniji.

vijesti.ba/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE