SvijetBliski istokEU: Sve strane poštuju iranski nuklearni sporazum

EU: Sve strane poštuju iranski nuklearni sporazum

Iranske vlasti tvrde da nove američke kaznene mjere krše sporazum iz 2015. godine sa svjetskim silama kojim su ublažene sankcije Iranu u zamjenu smanjenje obima nuklearnog programa, dok je američki predsjednik Donald Trump u više navrata zaprijetio da će odustati od njega.

– Smatramo da su do sada sve strane ispunile svoje obaveze iz sporazuma – izjavila je Catherine Ray, glasnogovornica šefice evropske diplomatije Federice Mogherini, na brifingu za novinare u Bruxellesu.

– Očekujemo da se nastavi s poštovanjem sporazuma – izjavila je Ray, upitana da prokomentira iranske optužbe.

Ray je kazala da temelji svoj optimizam na sastanku od 21. jula komisije koja je okupila Iran i ostale strane u sporazumu kako bi raspravljali o njegovoj provedbi. Komisijom je predsjedala Mogherini.

Ured Mogherini tada je objavio saopćenje u kome navodi da su učesnici sastanka potvrdili svoje kontinuirano obavezivanje prema sporazumu i “naglasili su potrebu potpune i efikasne provedbe sporazuma u konstruktivnoj atmosferi”.

Ray je izjavila da zajednička komisija omogućuje da iranski stavovi o novim američkim sankcijama budu temom opširne rasprave.

Sjedinjene Države u srijedu su uvele nove sankcije zbog iranskog programa balističkih projektila, navodnih kršenja ljudskih prava i podrške libanskom Hezbollahu, koji Washington naziva terorističkom grupom.

Nakon postizanja sporazuma, Washington i EU ukinuli su sankcije povezane s iranskim nuklearnim programom za koji je Zapad tvrdio da je bio namijenjen u vojne svrhe, ali je Teheran naglašavao da je bio miroljubiv.

Mogherini će otputovati u Teheran u subotu kako bi prisustvovala inauguraciji Hassana Rouhanija, koji je reizabran na drugi predsjednički mandat u maju.

Članice EU, Britanija, Francuska i Njemačka, koje su potpisale sporazum skupa s Rusijom, Kinom i Sjedinjenim Državama, čvrsto podržavaju dogovor s Teheranom koji kritikuje Trumpova administracija i prijeti da će odustati od njega, prenosi AFP.

vijesti.ba/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE